Osnovana -Hrvatska pravoslavna crkva-

Glas Srpske
Osnovana -Hrvatska pravoslavna crkva-

ZAGREB - "Hrvatska pravoslavna crkva" osnovana je u petak u Zadru za "hrvatske pravoslavce" koji ne žele da se poistovjećuju sa Srbima, javila je Srna.

Jedan od inicijatora osnivanja "nove crkve", izvjesni "iguman Jelisej" izrazio je nadu da će hrvatska država i cjelokupna javnost obnavljanje "Hrvatske pravoslavne crkve" doživjeti kao "duhovnu potrebu dijela svojih stanovnika i priznati je kao primarnu i glavnu pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj".

- U Hrvatskoj je, prema posljednjem popisu stanovništva, oko 15.000 "hrvatskih pravoslavaca" - ističu pokretači tog projekta.

Zadranin Ivo Matanović ranije je izjavio da u "Hrvatskoj živi veliki broj pravoslavaca koji ne žele da se poistovjećuju sa Srbima, zbog čega žele da osnuju autokefalnu pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj".

Prethodno su, prije nekoliko mjeseci, osnovali udruženje tzv. Hrvatsku pravoslavnu zajednicu, s ciljem da u nju uključe što više Hrvata i Hrvatica, koje su u proglasu pozvali da "svojim razumom procijene nasušnu potrebu za postojanjem takve organizacije", podsjećajući na "bratske hrišćanske narode koji su živjeli u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj".

Osnivači su se pozvali i na podatke Kancelarije za prosvjetu Zadarske županije, prema kojima od gotovo 15.000 učenika osnovnih škola na području županije časove pravoslavne vjeronauke pohađaju samo 64.

Od tri hiljade Zadrana srpske nacionalnosti nijedno dijete ne pohađa pravoslavnu vjeronauku, što su pokretači te inicijative protumačili kao njihovu potrebu da im se ponudi alternativa u vidu "Hrvatske pravoslavne crkve".

- Krajnja namjera registracije Hrvatske pravoslavne zajednice je nestanak Srba u Hrvatskoj, što nije tajna - izjavio je nedavno "Glasu Srpske" episkop gornjokarlovački Gerasim, koji je zajedno sa episkopom dalmatinskim Fotijem uputio pismo premijeru Republike Hrvatske Jadranki Kosor u kojem traže da zabrani osnivanje ovakvog udruženja u Ogulinu, ali u drugim gradovima u Hrvatskoj.

Episkop Gerasim je istakao da negiranjem Srba i srpske crkve i njihovim brisanjem sa istorijskog spiska postojanja, ovo udruženje želi da se dokopa srpske imovine u Hrvatskoj, koja nije mala i zanemarljiva, odnosno srpske zemlje, srpskih domova, crkava i crkvenih objekata.

- Cilj im je da otimaju tuđe, kao da su malo oteli u Drugom svjetskom ratu, poslije u komunističkoj vladavini, a zatim i poslije sramnog protjerivanja Srba 1995. godine, kada je tuđmanovska vlada dala ustaškim emigrantima svu srpsku imovinu, koju ni do danas nisu vratili prijašnjim vlasnicima - rekao je Gerasim.

U Hrvatskoj, naglasio je Gerasim, postoji više ustaških udruženja koja su registrovana devedesetih godina i nesmetano djeluju. On tvrdi da su pojedina ustaška udruženja, poput stranke Jedinstvo Hrvatske, u kojoj su bivši članovi HDZ-a, 2008. godine potpisivali peticiju da se zabrani rad Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Hrvatske i da se osnuje "Hrvatska pravoslavna crkva".

Osnivač

Hrvatska pravoslavna zajednica u osnivanju u svom programu zastupa iste ideje kao i Ante Pavelić i ustaška NDH, koja je fizički likvidirala veliki dio srpskog življa, a preostali dio htjela da uništi stvarajući "Hrvatsku pravoslavnu crkvu".

Jedan od osnivača HPZ-e je Ivo Matanović, koji je istakao da je cilj da ovo udruženje preraste u "Hrvatsku pravoslavnu crkvu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana