Основана -Хрватска православна црква-

Основана -Хрватска православна црква- 12.03.2010 19:00 | Глас Српске

ЗAГРЕБ - "Хрватска православна црква" основана је у петак у Задру за "хрватске православце" који не желе да се поистовјећују са Србима, јавила је Срна.

Један од иницијатора оснивања "нове цркве", извјесни "игуман Јелисеј" изразио је наду да ће хрватска држава и цјелокупна јавност обнављање "Хрватске православне цркве" доживјети као "духовну потребу дијела својих становника и признати је као примарну и главну православну цркву у Хрватској".

- У Хрватској је, према посљедњем попису становништва, око 15.000 "хрватских православаца" - истичу покретачи тог пројекта.

Задранин Иво Матановић раније је изјавио да у "Хрватској живи велики број православаца који не желе да се поистовјећују са Србима, због чега желе да оснују аутокефалну православну цркву у Хрватској".

Претходно су, прије неколико мјесеци, основали удружење тзв. Хрватску православну заједницу, с циљем да у њу укључе што више Хрвата и Хрватица, које су у прогласу позвали да "својим разумом процијене насушну потребу за постојањем такве организације", подсјећајући на "братске хришћанске народе који су живјели у Независној Држави Хрватској".

Оснивачи су се позвали и на податке Канцеларије за просвјету Задарске жупаније, према којима од готово 15.000 ученика основних школа на подручју жупаније часове православне вјеронауке похађају само 64.

Од три хиљаде Задрана српске националности ниједно дијете не похађа православну вјеронауку, што су покретачи те иницијативе протумачили као њихову потребу да им се понуди алтернатива у виду "Хрватске православне цркве".

- Крајња намјера регистрације Хрватске православне заједнице је нестанак Срба у Хрватској, што није тајна - изјавио је недавно "Гласу Српске" епископ горњокарловачки Герасим, који је заједно са епископом далматинским Фотијем упутио писмо премијеру Републике Хрватске Јадранки Косор у којем траже да забрани оснивање оваквог удружења у Огулину, али у другим градовима у Хрватској.

Епископ Герасим је истакао да негирањем Срба и српске цркве и њиховим брисањем са историјског списка постојања, ово удружење жели да се докопа српске имовине у Хрватској, која није мала и занемарљива, односно српске земље, српских домова, цркава и црквених објеката.

- Циљ им је да отимају туђе, као да су мало отели у Другом свјетском рату, послије у комунистичкој владавини, а затим и послије срамног протјеривања Срба 1995. године, када је туђмановска влада дала усташким емигрантима сву српску имовину, коју ни до данас нису вратили пријашњим власницима - рекао је Герасим.

У Хрватској, нагласио је Герасим, постоји више усташких удружења која су регистрована деведесетих година и несметано дјелују. Он тврди да су поједина усташка удружења, попут странке Јединство Хрватске, у којој су бивши чланови ХДЗ-а, 2008. године потписивали петицију да се забрани рад Српске православне цркве на територији Хрватске и да се оснује "Хрватска православна црква".

Оснивач

Хрватска православна заједница у оснивању у свом програму заступа исте идеје као и Aнте Павелић и усташка НДХ, која је физички ликвидирала велики дио српског живља, а преостали дио хтјела да уништи стварајући "Хрватску православну цркву".

Један од оснивача ХПЗ-е је Иво Матановић, који је истакао да је циљ да ово удружење прерасте у "Хрватску православну цркву".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица