Osam uhapšenih zbog izdavanja lažnih hrvatskih pasoša

Osam uhapšenih zbog izdavanja lažnih hrvatskih pasoša 23.03.2012 23:38 | HRT

ZAGREB - Hrvatska policija privela je u velikoj akciji pod nazivom “Mreža” osam osoba zbog izdavanja i prodaje lažnih pasoša.

 Policija je samo potvrdila da je privedeno osam osoba zbog sumnje da su povezani sa falsifikovanjem i trgovanjem hrvatskim pasošima. Osumnjičeni su na ispitivanju u prostorijama Policijske nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Kako javlja HRT, riječ je o osobama iz policijskog i diplomatsko-konzularnog miljea.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da su privedeni u posljednjih nekoliko godina izdali i prodali pasoše stotinama osoba iz kriminalnog podzemlja susjednih zemalja. Navodno je cijena hrvatskog pasoša bila od 10.000 do 50.000 evra.

Mreža je bila dugo pripremana i za njen početak čekao se ulazak ključnog čovjeka, državljanina BiH, u Hrvatsku. On je bio glavni posrednik zemuncima, ali i kriminalcima iz BiH i Crne Gore u pribavljanju originalnih hrvatskih isprava.

Prema saznanjima HRT-a, akcija još traje, a policija će rezultate iznijeti u nedjelju na konferenciji za novinare.

Hapšenja je još prije mjesec dana najavio ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, a povod za akciju Mreža bila su nedavna hapšenja u Španiji. Tada su privedeni pripadnici tzv. zemunskog klana, sam vrh te kriminalne organizacije - Luka Bojović, Vladimir Milisavljević i Siniša Petrić, kod kojih su pronađeni hrvatski pasoši© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica