Oružje iz devetesetih širom Balkana

RTS
Oružje iz devetesetih širom Balkana

U zemljama Balkana milioni komada ilegalnog oružja još uvijek se nalaze u rukama građana, prenosi RTS.

Kako se navodi, u pitanju je najčešće zaostavština iz ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, a vlade zemalja bivše SFRJ pokušavaju da pomoću akcija legalizacije oružja riješe taj problem.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori je registrovano oko 87.000 komada oružja.

Kako je rekao generalni direktor Direktorata za upravne unutrašnje poslove Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Abid Crnovršanin, broj ilegalnog oružja je nepoznanica, prenosi portal RTCG.

"U Crnoj Gori ima oko 87.000 komada registrovanog oružja. Kada je u pitanju broj ilegalnog oružja, taj podatak nemamo i svaka procjena je nezahvalna", rekao je Crnovršanin.

U novembru 2014, MUP Crne Gore, UNDP, OEBS i Centar za demokratsku tranziciju pokrenuli su kampanju "Poštuj život, vrati oružje", kako bi informisali građane o štetnim posljedicama nelegalnog držanja oružja.

Zakon o oružju, koji je na snagu u Crnoj Gori stupio 19. marta ove godine, predviđa da vlasnici ilegalnog oružja mogu to oružje predati policiji, bez trajnih posljedica.

Isti problem je i u BiH koja je, poput ostalih zemalja Balkana, opterećena problemom ilegalnog oružja. U posjedu građana, prema nezvaničnim podacima, nalazi se gotovo 750.000 komada ilegalnog oružja koje predstavlja stalnu pretnju bezbjednosti. Prema tome svaki peti građanin BiH drži ilegalno oružje.

Prema podacima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) iz 2010, u BiH oko 495.000 domaćinstava nelegalno posjeduje oružje. Iz UNDP-a navode kako je taj broj vjerovatno i veći.

U Hrvatskoj su, osim legalnog oružja koje služi za lov, sport i samoodbranu, na terenu još uvijek veće količine različitog vatrenog oružja i eksplozivnih naprava zaostalih iz rata. Od 2007. pokrenuta je akcija u sklopu koje je građanima omogućeno da oružje predaju policiji bez sankcija.

Građani Hrvatske na kraju 2014, prema MUP-ovoj evidenciji, posjedovali su oko 280.000 komada vatrenog oružja. Riječ je najčešće o lovačkom oružju, oružju za sportske namjene i oružju za samoodbranu.

"Pored oružja koje građani posjeduju legalno, a imajući u vidu Domovinski rat i ostala zbivanja, pretpostavljamo da je veća količina oružja u nezakonitom posjedu, odnosno oružje koje je zaostalo iz sukoba devedesetih", rekao je policijski službenik iz Službe prevencije Uprave policije Hrvatske Ivo Jakić, prenosi RTCG.

Od početka akcije legalizacije oružja koje posjeduju građani, od 4. do 26. marta ove godine u Srbiji je predato 619 komada oružja, među kojima čak i jedna "zolja", 137 bombi i minsko-eksplozivnih sredstava, a podneseno je i 385 zahtjeva za registraciju oružja.

Procjene su da se broj komada ilegalnog naoružanja kreće i do 900.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana