Опомена Загребу због насиља над мигрантима

Срна
Опомена Загребу због насиља над мигрантима

Стразбур - Комесар за људска права Савјета Европе Дуња Мијатовић позвала је Хрватску да предузме мјере за обустављање праксе колективног кажњавања миграната и вршења полицијског насиља над њима.

Писмо, које је објављено данас, упућено је 20. септембра премијеру Хрватске Андреју Пленковићу, саопштено је из Савјета Европе.


Мијатовићева је саопштила је да је забринута због навода о колективном протјеривању 2.500 миграната од почетка 2018. године из Хрватске и извјештаја о насиљу које су над њима починили припадници снага реда.

“Хрватске власти треба да покрену и спроведу брзе, ефикасне и независне истраге о свим забиљеженим случајевима колективног протјеривања и о наводима о насиљу над мигрантима”, пише у писму.

Мијатовићева указује и на наводе о осталим кривичним дјелима, попут крађа, уз позив да се “предузму све неопходне мјере да се таква пракса оконча и спријечи њено понављање”.

Мијатовићева је нагласила да сви напори у сфери регулисања миграција треба да буду стриктно у складу са владавином права и обавезујућим међународним принципима.

Она је позвала власти Хрватске да осигурају да свако ко намјерава да затражи азил добије приступ поштеној и ефикансој процедури.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана