Opasni pozdravi Gotovini i Markaču

Glas Srpske
Opasni pozdravi Gotovini i Markaču

ZAGREB - Govor hrvatskog premijera Jadranke Kosor u Kninu na proslavi Dana pobjede izazvao je burne reakcije.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je "zabrinjavajućim i opasnim" pozdrave koje je na proslavi Dana pobjede u Kninu hrvatski premijer Jadranka Kosor uputila haškim osuđenicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, komandantima vojne operacije "Oluja".

- Vrlo je zabrinjavajuće i opasno kada se osuđene osobe, koje su optužene za najteže ratne zločine, pozdravljaju na takvom mjestu i u takvoj prilici - rekao je Pupovac.

Na takav gest hrvatskog premijera reagovala je i Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji, koja je saopštila da je pozdrav hrvatskog premijera Gotovini i Markaču skandalozan, dodavši da se takav gest kosi sa evropskim vrijednostima, prenio je portal "Indeks".

- Država čiji najviši zvaničnici u vladi negiraju zločin i ne poštuju ljudska prava svojih građana druge nacionalnosti ne ispunjava osnovne uslove da postane članica Evropske unije - piše u saopštenju.

U istom govoru Kosorova se prisjetila i pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Kritike na račun hrvatskog premijera stigle su iz opozicionih redova koji ističu da je na djelu predizborna retorika.

U Hrvatskoj narodnoj stranci smatraju da je Kosorova ocijenila da HDZ-u prijeti neka organizacija desne orijentacije, pa su "malo zaboravili na pravnu državu, Evropsku uniju, završetak pregovora i Poglavlje 23".

- U HDZ-u vrijedi pristup "izloga", da se ponudi puno različitih stvari za različite dijelove društva, od čega na kraju neće biti ništa - istakla je Vesna Pusić, predsjednik Kluba poslanika HNS/HSU.

I u Socijaldemokratskoj partiji iznenadno prisjećanje Kosorove na haške optuženike i Tuđmana dovode u vezu sa skorim izborima.

- Godinama u HDZ-u nisu spominjali Tuđmana. Bilo im je zabranjeno da ga spominju, a sada ga i mrtvog prizivaju u pomoć. Ne rade to iz uvjerenja, nego iz teškog licemjerja. To je zloupotreba i živih i mrtvih osoba - rekla je potpredsjednik Kluba poslanika SDP-a Ingrid Antičević-Marinović.

Prema njenim riječima, prije samo nekoliko godina Kosorova je govorila da ne bi prepoznala Gotovinu da ga sretne, upitavši da li bi ga sada prepoznala. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana