Оливер Фрљић: Фудбал као помоћ рехабилитацији усташа

Агенције
Оливер Фрљић: Фудбал као помоћ рехабилитацији усташа

Загреб - Познати позоришни редитељ Оливер Фрљић истиче да је у Хрватској на дјелу тиха рехабилитација усташтва, а дешавања у вези са Свјетским првенством у фудбалу наводи као најбољи примјер за такву оцјену.

Фрљић оцјењује да је цијело љето претворено у националистички пир који је трајао од финала Мундијала до прославе “Олује”.

- Свјетско првенство у фудбалу учинило је само видљивијим и гласнијим оно што је хрватска свакодневица, тиха рехабилитација усташтва маскирана на различите начине - оцјењује Фрљић.

Он подсјећа на низ догађаја који показују рехабилитацију усташтва у Хрватској, од промјене назива Трга маршала Тита у Загребу, преко ХОС-ове плоче са натписом “За дом спремни!” у Јасеновцу и државног покровитељства над комеморацијом у Блајбургу, до споменика у Сплиту Деветој бојни ХОС-а, названој по усташком злочинцу Рафаелу Бобану.

- Хрватска фудбалска репрезентација је дио овог процеса и ту постоји логичан слијед, од фотографисања данашњег предсједника Фудбалског савеза Хрватске Давора Шукера на Павелићевом гробу у Мадриду, преко урлања репрезентативца Јосипа Шимунића “За дом спремни!” на стадиону, до контроверзног пјевача Марка Перковића Томпсона у аутобусу фудбалера - каже Фрљић.

Фрљић је на удару бројних десничарских и државних медија у Хрватској због ових изјава, од којих су неке дате за српске медије, што је критичарима нарочито засметало.

Оливер Фрљић један је од најпопуларнијих, али и највише нападаних позоришних редитеља у Хрватској и Европи.

Његово политичко позориште на отворен, али и бруталан начин говори о актуелним проблемима екс-југословенског и европског друштва, а теме које обрађује су национализам, ксенофобија, социјална недосјетљивост и мањинска права.

Државне почасти за усташе

Хрватске власти сахрањују усташе уз државне почасти, при чему их представљају као жртве партизана.

Тако су посмртни остаци 55, како наводе неки хрватски државни медији, “жртава партизанских злочина против човјечности”, који су пронађени и ексхумирани на девет мјеста у општинама Плитвичка језера и Раковица, сахрањени у заједничку гробницу на мјесном гробљу у Ваганцу.

(Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана