Ograničenje tržišta rada za hrvatske državljane u Austriji do 2020. godine

Srna
Ograničenje tržišta rada za hrvatske državljane u Austriji do 2020. godine

Beč - Vlada Austrije namjerava od Evropske komisije da zatraži da do 2020. godine bude produžen prelazni period tokom kojeg građani Hrvatske nemaju potpuno otvoren pristup austrijskom tržištu rada.

"Produženje ograničenja pristupa austrijskom tržištu rada za državljane Hrvatske prema mišljenju austrijske Vlade smisleno je zbog više razloga", rekao je portparol austrijskog kancelara Sebastijana Kurca za agenciju APA.


Kao jedan od razloga naveden je veliki broj nezaposlenih hrvatskih državljana koji žive u Austriji, prenose hrvatski mediji.

"Već sad bilježimo natprosječno veliki broj Hrvata u Austriji koji su bez posla. I zato se može polaziti od toga da prijevremeno otvaranje tržišta rada za državljane ove zemlje ne bi rezultiralo povećanjem broja stručnjaka i visokokvalifikovanih nego povećanjem broja nezaposlenih", ističe se u obrazloženju Vlade.

Iz austrijske Vlade objašnjavaju da je i sada, kada je tržište rada za radnike iz Hrvatske djelimično zatvoreno, poslodavcima iz Austrije moguće zaposlenje hrvatskih radnika u više od 60 zanimanja koja su u Austriji deficitarna.

Vlada trenutno ispituje i dodatne izuzetke za sezonske radnike u turizmu, kao i za proširenje liste zanimanja koja su izuzeta od ograničenja.

Ovu odluku narodnjačko-slobodarske Vlade podržala je i socijaldemokratska opozicija.

Zemlje EU imaju pravo da ograničiti pristup državljanima novih članica Unije do pet godina.

Nakon toga moguće je ograničenje jedino ako bi potpuno otvaranje granica negativno uticalo na domaće tržište rada.

Ukoliko Brisel odobri austrijski zahtjev, ograničenje pristupa tržištu rada za hrvatske državljane trajalo bi do 1. jula 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana