Одзвонило усташком скупу у Блајбургу?

Одзвонило усташком скупу у Блајбургу? 20.04.2018 11:04 | Срна

Корушка - Корушки жупан Петер Кајзер придружио се противницима усташке комеморације на Блајбургу, осуђујући екстремно десничарске скупове који се годишње одржавају као "вјерске процесије".

"Осамдесет година након пада Аустрије и анексије коју су извели њемачки нацисти, нова влада Корушке представља политички центар и супротставља се свакој врсти политичког екстремизма", истиче Кајзер.


Регионална влада Корушке дистанцира се од усташког скупа на Блајбургу и осуђује све фашистичке изјаве које се тамо могу чути - преносе аустријски медији.

"Нажалост, легално нисмо у могућности да спријечимо одржавање тог догађаја, јер је то по важећим аустријским законима у надлежности државног Министарства унутрашњих послова", напомиње Кајзер.

Током свог посљедњег инаугурационог говора, након побједе на изборима, Кајзер је Блајбуршки скуп окарактерисао као "окупљање десничарских екстремиста".

Европски медији већ неколико година пишу да је оно што се у мају догађа код Блајбурга "највећи неонацистички скуп у Европи", а то све више смета људима у Аустрији.

И Јеврејска оштина Беч снажно протестује због усташке манифестације, а неколико аустријских европарламентараца тражи забрану скупа на мјесту на коме су страдали припадници усташких и домобранских јединица који су учествовали у геноциду над Србима, Јеврејима, Ромима и антифашистима у фашистичкој Независној Држави Хрватској.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица