Одржана комеморација код Шаранове јаме на Велебиту

Срна
Одржана комеморација код Шаранове јаме на Велебиту

Загреб - Код Шаранове јаме на Велебиту данас је одржан комеморативни скуп "Дан сјећања на Јадовно" у знак сјећања на хиљаде побијених Срба и Јевреја у оквиру усташког комплекса логора Госпић - Јадовно - Паг.

Комеморација је одржана код централног споменика код Шаранове јаме, једне од 32 јаме на Велебиту, у које су усташе бацале своје жртве.

Предсједник Српског националног већа /СНВ/ Милорад Пуповац истакао је да је ово мјесто било једно од најстрашнијих у Другом свјетском рату.

Он је подсјетио да је у Јадовну убијено 70 свештеника и двојица владика Српске православне цркве, као и браћа Војина Бакића, отац Славка Голдстеина и још десетине хиљада недужних људи.

Пуповац је истакао да СНВ очекује од државе да омогући оваква окупљања и комеморације жртвама, али и да се уклони плоча с усташким поздравом у Јасеновцу.

Према његовим ријечима, на том мјесту не може бити натпис жЗа дом спремниж и нема закона који у Хрватској и Европи то може озаконити".

Потпредсједник Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста града Загреба Младен Матијашец подсјетио је на злочине који су над недужним људима почињени у том мјесту.

Предсједник Координације јеврејских општина Хрватске Огњен Краус напоменуо је да је у логору Јадовно страдало на хиљаде жртава само зато што су према законима Независне Државе Хрватске били другачији.

"Јадовно је било један од најстрашнијих логора у Другом свјетском рату. Ту је страдало на десетине хиљада људи, а то је учинила НДХ која се данас релативизира. До када ћемо се у исто време клањати крвницима и жртвама крвника. Постављам то питање предсједници, премијеру и предсједнику Сабора", поручио је Краус.

Скупу у Јадовном присуствовало је неколико стотина људи из цијеле Хрватске, а одржан је у организацији СНВ-а, Координације јеврејских општина у Хрватској, Епархије горњокарловачке и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста.

Систем логора Госпић-Јадовно-Паг отворен је у априлу 1941. претварањем казнионице Окружног суда у Госпићу у сабирно-транзитни логор и мучилиште. Заузимао је територију од Госпића до Карлобага, као и дио Пага око Метајне, подсјећају из СНВ-а.

У логорски систем Госпић-Јадовно-Паг депортовано је на десетине хиљада људи, углавном с простора НДХ. Ради убрзавања ликвидација, почетком јуна основан је и помоћни збирни логор Овчара, а почетком јула логор Ступачиново. С ових локација, као и са сабиралишта на жељезничкој станици Госпић, жртве су у колонама упућиване на мучан пут према Велебиту. Они који су пут преживјели допремљени су у логор Јадовно.

Поворке несретних људи упућиване су преко Велебита до Карлобага, па брацерама на острво Паг гдје су 24. јуна основани логори Слана и Метајна.

Затвореници су злостављани у ували Слана, мучени и бацани у море. Српкиње и Јеврејке силоване су и убијане у логору у Метајни.

"У необиљежене велебитске јаме и у дубине Јадранског мора побацане су дестине хиљада жена, дјеце, мушкараца. Укупан број убијених никада нећемо сазнати", истичу из СНВ-а.

Из СНВ-а напомињу да недовршено истраживање Ђуре Затезала наводи 10.000 имена и презимена.

"Били су сељаци, омладинци, студенти, спортисти, избјеглице, свештеници, занатлије, трговци, љекари… Готово се нико од њих није вратио. Жртве су остале несахрањене, а истина о њиховом страдавању готово заборављена", наглашавају у СНВ-у.

Систем логора Госпић-Јадовно-Паг затворен је између 15. и 20. августа 1941. године. Посљедњи преживјели заточеници логора на Пагу први су заточеници и градитељи концентрационог логора у Јасеновцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана