Одбијене жалбе Готовине и Маркача

Танјуг
Одбијене жалбе Готовине и Маркача

Загреб -- Жалбено вијеће Хашког трибунала неће разматрати нове доказе које је током жалбеног поступка предлагала одбрана хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача.

Одбране двојице генерала поднијеле су током прошле и ове године неколико захтјева да се у жалбеном дијелу поступка уведе 30-ак нових доказа, међу којима су били и записници сједница Врховног савјета одбране које су се одржавале у Београду за вријеме Олује, америчка дипломатска биљешка објављена на Викиликсу и експертски извјештаји америчких официра.

Ти се докази односе на узрок одласка српских цивила прије, за вријеме и након Олује, за артиљеријске нападе Хрватске војске током Олује као и овлашћења Готовине као команданта, а одбране су тврдиле да им нису били на располагању током суђења.

"Жалбено вијеће утврђује да подносилац жалбе није показао да би ти документи утицали на првостепену пресуду да су били уведени на суђењу", наводи се у јавној верзији одлуке о одбијању доказа која је донијета још 21. јуна.

Жалбене судије закључили су да су слични докази изведени током суђења, а за дио доказа закључили су да су били на располагању одбрани.

Жалбено вијеће истиче да се та одлука односи искључиво на прихватљивост предложених доказа и не може се тумачити као изражавање било каквих ставова о самим жалбама двојице генерала.

Одбрана Готовине након те одлуке у августу је затражила од жалбених судија да уведу нових пет доказа у жалбени поступак који, како су навели, такође "руше" закључак првостепене пресуде да су Срби из Крајине избјегли током "Олује" због прекомерног гађања од стране Хрватске војске. Ти докази, по оцјени одбране, потврђују да су Срби евакуисани организовано по налогу крајинских власти, као што су то показали и докази које је одбило жалбено вијеће.

Жалбени поступак у предмету против Готовине и Маркача, неправоснажно осуђених прошле године на 24 односно 18 година затвора због злочина почињених за вријеме и након операције Олуја, требао би се да буде завршен до краја године кад се очекује одлука жалбенога вијећа о жалбама двојице генерала на првостепену пресуду.

Хашко тужилаштво је поручило да првостепена пресуда којом су осуђени као чланови удруженог злочиначког подухвата даје основа за проглашење њихове кривице и као помагача у том подухвату као и за проглашење њихове кривице по командној одговорности за злочине који су услиједили током два месеца након Олује док је одбрана тврдила супротно, односно да неправоснажна пресуда не даје никакав основ жалбеном вијећу да донесе осуђујућу пресуду.

Одбране је позвала вијеће да их ослободи сваке одговорности у случају да утврде да нису били чланови удруженог злочиначког подухвата или криви као команданти за злочине почињене током и након Олује.

Одбране су у августу засебним актом о коме још није одлучено оспориле и надлежност жалбенога вијећа за разматрање питања алтернативне кривице двојице генерала јер је ријеч о питању које није предмет жалбеног поступка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана