Одата почаст жртвама Олује на Тргу бана Јелачића

Танјуг
Одата почаст жртвама Олује на Тргу бана Јелачића

Загреб - Активисти неколико невладиних удржења су на Тгу бана Јелачића у центру Загреба, поводом 20. годишњице Олује, одали почаст свим жртвама те војне операције.

Циљ получасовне акције био је да се јавност подсјети на злочине почињене током Олује као и на, како тврде организатори, државно организовано порицање тих злочина.

Активисти Центра за жене жртве рата - РОСА и Женска мрежа Хрватске, у сарадњи с Удружењем за друштвена истраживања и комуникације (УДИК) из Сарајева, Српским демократским форумом и Удружењем слободарских активиста, носили су транспаренте "Одајмо почаст жртвама", "Злочини у Олуји су одговорност свих нас", "667 убијених цивила, 220.000 протераних", преноси агенција Хина.

Организатори наводе да су у "Олуји" погинуле и нестале 1.853 особе, а протерано више од 220.000 становника, већински српске националности.

"Видимо да се сутрашњом војном парадом држава изгледа припрема за нови рат, а ни задњи није завршила. Није преузела одговорност, није истражила злочине и није утврдила чињенице. Без тога, рат се стално наставља", истакнула је Нела Памуковић из Центра за жене жртве рата и додала да ни Други свјетски рат, такође, није завршен јер се води борба подацима и бројкама.

Акцијом, објаснила је, прије свега одају почаст жртвама "јер влада изражава и одаје почаст погинулим војницима, али се о цивилним жртвама рата не изјашњава нити им одаје почаст".

"Настављају се митови, постављају се споменици особама које су допринијеле злочинима, а цивилне жртве се не спомиње", указала је Памуковић.

Удружења захтјевају да се институције власти дистанцирају од злочина почињених у име Хрватске јер, како поручују, "док се не дистанцирају ми смо сви одговорни за те злочине".

Акција је истовремено требало да се одржи и у Сарајеву, испред Амбасаде Хрватске, али ју је забранило Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана