Od agresora Tuđmana žele da stvore žrtvu

Agencije
Od agresora Tuđmana žele da stvore žrtvu

Zagreb - Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman se za samo dvije sedmice od izricanja haške presude hercegovačkoj šestorki iz agresora pretvorio u žrtvu.

Naime, nakon što je Tuđman, presudom Haškog tribunala u „slučaju Prlić i ostali“, označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata u dijelu BiH, hrvatska policija je 26 godina nakon raketiranja Banskih dvora saopštila da su krivične prijave za taj zločin podignute protiv pet državljana Srbije i jednog državljanina Hrvatske.

Previše se govorilo o Franji Tuđmanu kao agresoru. Vrijeme je da se progovori o Franji Tuđmanu kao žrtvi. Za to je savršeno poslužila objava u Direktoratu policije da je sa 26 godina zakašnjenja dovršena istraga protiv šest osoba zbog vazdušnih napada JNA na Banske dvore u oktobru 1991. godine u kojoj je poginula jedna osoba, prenose hrvatski portali.

Meta napada, saopšteno je, bio je Tuđman. Portali primjećuju da je ovo saopštenje „mnoge zatekla, pa i nasmijala“.

- Neki su se tom događaju i otvoreno rugali, neki posezali za onom starom parolom o sporoj, ali dostižnoj pravdi. Skretanje pažnje. Pa, ipak, dva dana nakon komemoracije za Slobodana Praljka u „Lisinskom“ i dvije sedmice od izricanja pravosnažne presude haškog suda u kojoj je Tuđman proglašen vođom udruženog zločinačkog poduhvata u BiH, skretanje pažnje na događaj otprije 26 godina poslužio je za kompenzaciju optužbi protiv Tuđmana - navodi portal „24 sata“.

Za skretanje pažnje, kako kažu, sa Tuđmanove uloge u zločinima, konc-logorima u BiH, okupaciji i agresiji, na fotografiju napada na Banske dvore u kojima su toga dana, pored Tuđmana, bili i Stjepan Mesić i Ante Marković, tadašnji predsjednik i premijer SFRJ, Hrvatska je čekala 26 godina, a onda je ona objavljena upravo u trenutku kad se komentarisala haška presuda za zločine stare 24 godine.

General bivše JNA Ljubomir Bajić, koji je kao tadašnji komandant Petog vazduhoplovnog korpusa, naredio raketiranje Banskih dvora, kaže da se ne boji ničega, da je to uradio za svoju domovinu i svoj narod i da je spreman da odgovora, ali svojoj državi. Govoreći o tome šta je prethodilo njegovoj naredbi da se raketiraju Banski dvori, Bajić je rekao da je hrvatski vrh tada izdao naređenje na opšti napad na kasarne JNA na teritoriji Hrvatske, kada je došlo do predaje Varaždinskog korpusa, zatim koprivničke i bjelovarske, gdje je prilikom predaje strijeljan komandant i još pet pripadnika brigade. Prisjećajući se tih dana, general kaže da se kod Karlovca dogodio „pravi pokolj srpskih rezervista“.

Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog toga što istraga o raketiranju Banskih dvora nije okončana ranije, već je saopštena nakon 26 godina.

- Meni je žao što to ranije nije bilo dovršeno. Zahvaljujem svima koji su se angažovali da se počinioci i nalogodavci napada na Banske dvore identifikuju - rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana