Очекује се реаговање Државног тужилаштва због антисроских графита у Вуковару

Б92
Очекује се реаговање Државног тужилаштва због антисроских графита у Вуковару

Вуковар - У Вуковару се на улицама поново појавио увредљиви графит Српско породично стабло, плакат с црном подлогом на коме је исцртано дрво с објешеним тијелима.

Власт у том граду згрожена и тражи од полиције да санкционише одговорне. Српско становништво и невладин сектор траже реакцију највиших политичких званичника у Хрватској.

Чека ли се то на овом мјесту аутобус за 1991? Вуковар се очигледно ни 26 касније није ослободио дискриминаторских порука.

Иако су се са плакатима породичног стабла и усташког вође Анте Павелића већ суочавали, Срби из тог града поручују да ситуација сада није нимало бенигна.

“То су све поруке које иду ка застрашивању Срба и рекао бих притиску одласка Срба из Вуковара. Сматрамо да нисмо довољно заштићени од државе јер ово нико није ни осудио“, каже Драган Црногорац, члан Вијећа општине Вуковар.

Овај увредљиви графит појавио се прије четири године у Загребу, а у међувремену на још неким мјестима у Хрватској. Да ли овај посљедњи својеврсни усташки стрит арт у Вуковару, како гласи један од коментара на друштвеним мрежама, иде у прилог тези да државни врх те земље има дилему у погледу фашистичких симбола.

“То заправо показује некакву праксу која се у Хрватској догађа посљедњих годину, две. То показују извјештаји релеватних домаћих и страних институција да расте екстремизам посебно десни и да расте говор мржње посебно према националним мањинама, првенствено Србима и Ромима. Видимо да ни и са највиших политичких инстанци не долази осуда оваквих ставои и то је поражавајуће“, рекао је Никола Пухарић из Иницијативе младих за људска права у Хрватској.

У кабинету градоначелника Вуковара за Б92 кажу да поруке такве садржине никоме не иду у прилог, већ само додатно нарушавају односе међу становницима тог града.

“Згрожен сам и не знам шта бих друго рекао него да је то болесно. Вуковар је мултиетничка средина, такве ствари нам нису потребне и осуђујемо појаву плаката. Позивам полицију и друге институције да истраже случај и санкционишу одговорне“, рекао је градоначелник Иван Пенава.

Још се не зна ко је лијепио, сада већ по налогу полиције, поскидане плакате по Вуковару. Послије увиђаја случај је прослијеђен Државном тужилаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана