Obrazovni programi Crne Gore plagijat hrvatskih?

Agencije
Obrazovni programi Crne Gore plagijat hrvatskih?

Podgorica - Ministarstvo prosvete Crne Gore zatražilo je od crnogorskog Zavoda za školstvo odgovor povodom navoda o plagijatu.

Navodno su planovi i programi iz pojedinih predmeta u reformisanom programu obrazovanja Crne Gore kopirani iz predloga hrvatske reforme obrazovanja.

"Kako je riječ o nadležnosti ekspertskih tijela Zavoda, a ne o sveobuhvatnoj obrazovnoj politici, zatražićemo zvanično izjašnjenje ove institucije. Materija je usko stručna i zato nećemo zauzimati ad hok stavove", saopšteno je iz Ministarstva Televiziji Crne Gore (TVCG).

Bivši predsjednik Ekspertske grupe koja je radila na reformi obrazovanja u Hrvatskoj Boris Jokić je za podgoričke medije kazao da je crnogorski Zavod za školstvo "kopirao dobar dio hrvatskih kurikuluma - iz fizičkog vaspitanja, istorije, geografije, pa i crnogorskog jezika".

On je nazvao nemoralnim i nečasnim što je hrvatski kurikulum "preuzet" bez konsultovanja onih koji su radili na novom školskom programu i nadležnih u Hrvatskoj, koji je prošao javnu raspravu, ali još uvijek nije postignut dogovor o početku njegove primene.

Jokić je kazao da očekuje reakciju Hrvatske "kako bi zaštitila intelektualni rad oko 500 ljudi koji su učestvovali u pisanju reforme".

Hrvatska ministarka obrazovanja Blaženka Divjak je na pitanje da li je hrvatski program obrazovanja bio zaštićen kao intelektualna svojina, kazala da će sa pravnom službom razmotriti sve opcije i korake, prenijeli su crnogorski mediji.

Zavod za školstvo Crne Gore ranije je negirao navode da je dio programa prepisan iz Hrvatske, ali je priznao da u programu fizičkog vaspitanja ima "dosta podudarnosti sa hrvatskim kurikulumom koji nije zaživio".

Po navodima Zavoda, problem je nastao zbog "tehničkog propusta", jer je na sajtu te crnogorske institucije objavljen "program koji nije finalni, zbog čega nije navedena literatura koja je tom prilikom korišćena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana