Образовни програми Црне Горе плагијат хрватских?

Агенције
Образовни програми Црне Горе плагијат хрватских?

Подгорица - Министарство просвете Црне Горе затражило је од црногорског Завода за школство одговор поводом навода о плагијату.

Наводно су планови и програми из појединих предмета у реформисаном програму образовања Црне Горе копирани из предлога хрватске реформе образовања.

"Како је ријеч о надлежности експертских тијела Завода, а не о свеобухватној образовној политици, затражићемо званично изјашњење ове институције. Материја је уско стручна и зато нећемо заузимати ад хок ставове", саопштено је из Министарства Телевизији Црне Горе (ТВЦГ).

Бивши предсједник Експертске групе која је радила на реформи образовања у Хрватској Борис Јокић је за подгоричке медије казао да је црногорски Завод за школство "копирао добар дио хрватских курикулума - из физичког васпитања, историје, географије, па и црногорског језика".

Он је назвао неморалним и нечасним што је хрватски курикулум "преузет" без консултовања оних који су радили на новом школском програму и надлежних у Хрватској, који је прошао јавну расправу, али још увијек није постигнут договор о почетку његове примене.

Јокић је казао да очекује реакцију Хрватске "како би заштитила интелектуални рад око 500 људи који су учествовали у писању реформе".

Хрватска министарка образовања Блаженка Дивјак је на питање да ли је хрватски програм образовања био заштићен као интелектуална својина, казала да ће са правном службом размотрити све опције и кораке, пренијели су црногорски медији.

Завод за школство Црне Горе раније је негирао наводе да је дио програма преписан из Хрватске, али је признао да у програму физичког васпитања има "доста подударности са хрватским курикулумом који није заживио".

По наводима Завода, проблем је настао због "техничког пропуста", јер је на сајту те црногорске институције објављен "програм који није финални, због чега није наведена литература која је том приликом коришћена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана