Obimna istraga protiv Bandića i još 18 osoba

RTRS
Obimna istraga protiv Bandića i još 18 osoba

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić samo je jedan od 19 uhapšenih u jučerašnjoj velikoj akciji hrvatske policije.

Osim Bandića uhapšeni su Slobodan Ljubičić i Petar Pripuz, te direktor ZET-a Ivan Tolić i nekoliko direktora podružnica Holdinga Zagreb. Prema neslužbenim informacijama, uhapšeni su i direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor Plinare Ante Dodig, načelnik Bandićevog kabineta Miro Laco, sekretar Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović...

Istraga protiv Bandića i njegovih saradnika traje već mjesecima, a ispitano je više od 300 svjedoka. Da se obruč oko zagrebačkog gradonačelnika steže, postalo je jasno kada su HDZ-ovi članovi saborskog Odbora za Ustav neovlašteno iskoristili svoj uticaj kako bi provjerili da li se prisluškuje Bandićev telefon. Tako je i otkriveno da je Bandić pod nadzorom.

Istražitelji, kako javljaju hrvatski mediji, trenutno pretresaju kancelarije uhapšenih i gradske institucije, zbog čega je dio zaposlenih Zagrebačkog holdinga pušten kući, prenosi RTRS.

Da su institucije Grada Zagreba već odavno pod istragom, potvrdio je Pavle Kalinić, Bandićev saradnik, koji je izjavio da istražitelji već duže vrijeme iz Grada odnose ogromnu količinu dokumenata.

Iako još nije službeno potvrđeno zbog čega su uhapšeni Bandić i ostali, navodno se terete za čitav niz malverzacija. Pod istragom su navodno javna nabavka i zapošljavanje u Holdingu, izmjene GUP-a, trgovanje gradskim zemljištem, upravljanje otpadom, te raspolaganje novcem u Bandićevoj predsjedničkoj kampanji.

Brojne regionalne, ali i svjetske agencije prenijele su vijest o hapšenju Bandića zbog korupcije na štetu grada i zloupotrebe ovlaštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana