Obilježeno 77 godina od ustaškog zločina nad Srbima u Glini

Srna
Obilježeno 77 godina od ustaškog zločina nad Srbima u Glini

Glina - U Glini je danas održan komemorativni skup povodom 77 godina od ustaškog zločina u kojem je ubijeno oko hiljadu Srba iz ovog i okolnih mjesta.

Na mjestu nekadašnje Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Glini, odnosno ispred spomen-doma koji je 1995. godine preimenovan u Hrvatski dom, održan je komemorativni skup, a pomen stradalima održao je Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

“Koji god aspekt da se pokrene, on je nedovoljan da u potpunosti u svojoj suštini iskaže i izrazi ono što se ovde zbilo i da prenese poruku koja je neophodna nama danas koji ovde stojimo i čitavom svetu. Poruku koja je važna, kako za sadašnjost, još više za budućnost”, rekao je mitropolit Porfirije.

Skup, koji je ove godine organizovalo Srpsko narodno vijeće /SNV/, protekao je mirno i bez incidenata.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da je na današnji dan počela druga kampanja uništavanja Srba tokom 1941. godine, u prvim mjesecima vlasti Nezavisne Države Hrvatske na najgori mogući način.

“Iz tog razloga je naša dužnost da se sjećamo i čuvamo spomen na ove žrtve”, rekao je Pupovac.

Iz Zagreba je došao i jedan autobus članova Saveza antifašista, a poslije komemoracije svi zajedno su se uputili na spomen-kosturnicu na pravoslavnom groblju u Glini.

U ustaškom zločinu počinjenom 1941. godine ubijeni su Srbi iz Gline i sela nekadašnjeg kotara Vrginmost - Čemernice, Topuskog, Pješćanice, Crevarske Strane, Batine Kose, Bukovice i Trepče.

Iz SNV je saopšteno da se na godišnjicu ovog zločina pridružuje dugogodišnjim apelima i inicijativi da se objektu, koji se sada nalazi na nekadašnjem mjestu pravoslavne crkve, odnosno na mjestu zločina, vrati naziv Spomen-dom, te da bude vraćen u svoju prvobitnu namjenu komemoracije i sjećanja na jedan od najtežih trenutaka u istoriji Gline.

U Glina danas ima oko 400 srpskih domaćinstava ili oko 900 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana