Ново име државе званично уписано на листу Савјета Европе

Срна
Ново име државе званично уписано на листу Савјета Европе

Стразбур - Савјет Европе званично је уписао Бившу Југословенску Републику Македонију под новим државним именом - Република Сјеверна Македонија.

На интернет страници те најстарије паневропске организације, чије је сједиште у Стразбуру, држава је заведена под новим званичним именом и као таква стављена на листу земаља чланица према абецедном реду. Сјеверна Македонија се сада налази између Холандије и Норвешке.

До промјене имена, као БЈРМ, по распореду је била између Швајцарске и Турске.Сада је и застава Сјеверне Македоније испред Палате Европе у Стразбуру истакнута између застава Холандије и Норвешке, преносе македонски медији.

Промјена имена извршена је и на интернет страници Парламентарне скупштине Савјета Европе, док је делегација македонског Собрања представљена као делегација Републике Сјеверне Македоније.

Парламентарна скупштина Савјета Европа била је једина паневропска и међународна организација која је на пленарној сједници расправљала о могућности употребе некадашњег уставног имена “Републике Македоније”, али о томе никада није била усвојена одлука.

На мапи на којој су представљене земље чланице Савјета Европе и њихови главни градови, име још није промијењено и тамо стоји привремена референца.

БЈРМ је ушла у Савјет Европе 9. новембра 1995. године, као 38. држава чланица.

Tком процедуре пријема, Комитет министара Савјета Европе је послао позивницу за улазак у чланство, али у позивници није било наведено име државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана