Нове тензије у Загребу: Као кад је Колинда звала Вучића

Танјуг
Нове тензије у Загребу: Као кад је Колинда звала Вучића

Загреб - Најновији догађаји у Загребу поново су подгрејали теорију о несугласицама између премијера Андреја Пленковића и предсједнице Колинде Грабар Китаровић.

Након што је премијер Андреј Пленковић за понедјељак најавио састанак државног врха на тему евентуалног увођења санкција Русији и поновљеног позива предсједнице Колинде Грабар Китаровић Путину да посјети Хрватску, ситуација у тој земљи се пореди са оном, када је након више размијењених нота, шефица државе у посјету позвала председника Србије Александра Вучића, пише "Нови лист".


Пленковић је то негирао и новинарима у Бриселу рекао да не сматра да Хрватска има неуједначену спољну политику и да на позив предсједнице Колинде Грабар Китаровић руском предсједнику Владимиру Путину треба гледати у контексту њеног контиуираног дијалога с руским челником.

“Наравно да не”, рекао је Пленковић одговрајући на питање постоји ли дуалност у хрватској спољној политици с обзиром на то да је Савјет Европе, тијело које чине шефови држава или влада земаља чланица ЕУ-а, оштро осудило Русију сматрајући да је врло вјероватно да она стоји иза напада нервним отровом у Енглеској, а истовремено је предсједница Грабар Китаровић позвала Путина да посјети Хрватску.

“Ми смо овдје у мултилатералном тијелу, Европској унији. Напад какав се догодио у Солзберију је крајње неуобичајен и недопустив на територији ЕУ-а, чланице НАТО-а и сталне чланице Савјет безбједности", рекао је Пленковић”, пише ријечки Нови лист.

Додао је да те ствари у безбједносном погледу нико од партнера или савезница не може да игнорише.

"Зато је ова политичка порука став свих чланица ЕУ и с те стране став Хрватске је врло јасан”, рекао је Пленковић, пренијели су хрватски медији.

На питање да ли је позив Путину дио тог заједничког договора који је усуглашен у ЕУ да Русија врло вјероватно стоји иза напада, Пленковић је рекао да је на то питање већ одговорио јуче, када је рекао да је ријеч о континуитету дијалога предсједнице и Путина.

На инсистирање новинара да се понавља сличан образац попут онога када је влада размијењивала дипломатске ноте са Србијом, а онда је услиједио позив предсједнику Србије да посјети Хрватску, Пленковић је одговорио да нема обрасца.

“Нема обрасца. Постоји разговор који се одвио јуче и састанак који се догодио синоћ. Ја сам овдје у име хрватске владе као и сви други шефови држава или влада исказао солидарност и немам никаквих дилема око тога јесмо ли направили добро јер то је једино што се у таквој ситуацији може учинити”, рекао је премијер.

Пленковић је, наиме, ноћас у Бриселу, најавио да ће се у понедјељак састати државни врх како би размотрио начин на који ће Хрватска исказати солидарност с Великом Британијом.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана