Њемачка спрема рјешење за Косово?

Агенције
Њемачка спрема рјешење за Косово?

Београд - Њемачка канцеларка Ангела Меркел послала је јасну поруку Београду и Приштини преко својих изасланика Јана Хекера и Матијаса Литенберга да косовско питање мора бити ријешено на начин који одговара Берлину, а понуда коју су изнијели супротна је подијели покрајине на чему инсистира амерички предсједник Доналд Трамп, пише данас Српски телеграф.

Лист, позивајући се на дипломатске изворе, наводи да Берлин тражи од Београда и Приштине да не раде ништа до маја или јуна када се завршава изборни циклус у Европском парламенту, послије чега би Њемачка иницирала састанак и понудила рјешење.

Њемачка завршава документ с којим би изашла пред Београд и Приштину, а из разматрања су искључени подјела или разграничење, наводи лист и додаје да је оно што нуде Србима на сјеверу покрајине аутономија и статус као што има Република Српска.

“То је игра коју Нијемци играју откако се Америка умијешала у цијелу причу. Не одговара им то што су Трамп и Вашингтон спремни да уваже интересе Србије. Декларативно се сви залажу за укидање такси од 100 одсто које су увели (Рамуш) Харадинај и његова влада, а испод жита охрабрују Харадинаја да настави с том лудачком политиком”, наводи извор листа.

У тексту се подсјећа да је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у неколико наврата истицао да се прије свих Њемачка и Велика Британија противе постизању компромиса Београда и Приштине, као и да је Њемачка против укидања такси и наставка дијалога прије европских избора.

“Што би неко из Вашингтона добио Нобелову награду кад може из Берлина. Говорим симболички. Овдје се води геополитичка борба, али не више с Москвом него између западних партнера. Ријеч је о вишеслојној политичкој географији која се око нас преплиће”, рекао је Дачић и додао да то што су Албанци усвојили платформу значи да неће никаквог компромиса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана