Niko nije osuđen za ubistvo Srba u Ravnim Kotarima i na Malom Alanu

Srna
Niko nije osuđen za ubistvo Srba u Ravnim Kotarima i na Malom Alanu

Beograd - U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za 348 Srba koje su prije 24 godine ubili pripadnici Hrvatske vojske na području Ravnih Kotara i na velebitskom prevoju Mali Alan.

Dragana Dukić, predsjednik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza", koje je organizovalo parastos, rekla je Srni da su prošle 24 godine od kada se desio ovaj gnusni zločin.


"Činjenice su poznate, a žalosno je što ni posle 24 godine niko ne snosi odgovornost i niko nije osuđen za ovaj zločin. To porodice dodatno rastužuje", naglasila je Dukićeva.

Ona je istakla da je dodatni teret za porodice to što ne znaju šta se sa njihovim najmilijima desilo i ne mogu da ih sahrane kako dolikuje čovjeku jer se još osam lica vodi kao nestalo.

Dukićeva je dodala da, nažalost, ovo pitanje koje bi trebalo biti humano i prioritetno, zavisi od političke volje i trenutne situacije u Hrvatskoj.

Parastos su, osim porodica žrtava i predstavnika "Suze", prisustvovali i predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije Dragan Pjevač i predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Poslije parastosa oni su položili cvijeće spomen-ploču stradalim Srbima, postavljenom u Tašmajdanskom parku.

Članovi udruženja građana "Srpski svetionik" na stepenicama Crkve Svetog Marka istakli su veliki crno-bijeli transparent sa natpisom "Zločin koji traje" na srpskom, ruskom, njemačkom i engleskom jeziku i fotografijom izbjegličke kolone Srba iz Hrvatske iz avgusta 1995. godine.

Hrvatske oružane snage su 22. januara 1993. godine izvršile agresiju pod kodnim nazivom "Maslenica" na južne dijelove Republike Srpske Krajine, što je bila treća po redu agresija Hrvatske na zaštićeno područje UN.

U ovoj agresiji na srpskoj strani poginulo je 348 vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje djece do 12 godina. Osam lica se još vodi na listi nestalih. U zbjegovima je umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

Iz ravnokotarskih sela protjerano je više od 10.000 Srba, koji su se raselili širom svijeta.

Jedan od težih zločina već prvog dana agresije, desio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije, mučki, iz zasjede, ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine s područja Gračaca, među kojima i dvadesetšestogodišnju bolničarku Dušanku Gaćeša.

Operaciju "Maslenica" su planirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske, saopšteno je ranije iz Udruženja "Suza".

U vrijeme ove agresije načelnik artiljerije sektora "Velebit" bio je kosovski Albanac Agim Čeku, kasniji kosovski zvaničnik, od čijih granata je, usljed neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, najviše stradalo civila, navode iz Udruženja.

Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima mnogobrojnih pripadnika Unprofora, do sada ni pred međunarodnim niti pred domaćim sudovima niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji.

I poslije 24 godine ravnokotarska sela su još "siva zona" povratka prognanih Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana