Ниједна богомоља никад није била државна имовина

Агенције
Ниједна богомоља никад није била државна имовина

Подгорица - Државни званичници у Подгорици иступају са нетачном и необјективном тезом да је имовина Цетињске митрополије и њених храмова прије 1918. године била својина државе Црне Горе, јер чињенице говоре супротно, саопштила је јуче Митрополија црногорско-приморска.

Из Митрополије истичу да се државни центри моћи у Црној Гори, атакујући безобзирно на храмове и имовину Цетињске митрополије најновијим приједлогом закона о слободи вјероисповијести или увјерења о правном положају вјерских заједница, служе фалсификовањем историјских чињеница.

- Увидом у архивски документ о попису државне имовине, током трајања независне државе Краљевине Црне Горе до 1918, јасно се види да ниједна православна, ни римокатоличка црква, ни џамија нису биле имовина државе - истакнуто је у саопштењу.

Објашњавају да су у средњовјековној Зети, господари који су били изданци народних династија Војислављевића, Немањића, Балшића и Црнојевића, уступали владарским повељама бројне и богате земљишне посједе манастирима и црквама, а даровани посједи постајали су власништво храмова, односно Цркве, а не државе или двора. Из Митрополије наводе примјер повеље од 4. јануара 1485. којом је господар Зете Иван Црнојевић даровао цетињском манастиру двије трећине Цетињског поља, али и земљишне посједе у Добрском селу и Цеклину и солане у Грбљу. Митрополија истиче да је темељ земљишној својини и имовинским правима острошког манастира положио лично свети Василије Острошки, рођен 1610. у селу Мркоњићи код Требиња, Србин из Херцеговине.

- Свети Василије Острошки се као митрополит захумски, одступајући испред зулума Турака, скрасио у забитој пећини на падинама острошких греда и са групом монаха сазидао Горњи острошки манастир посвећен Часном крсту. Да би обезбиједио новосазиданом манастиру материјални основ за опстанак и духовну мисију, свети Василије је откупио одређене земљишне парцеле у подострошким селима - подсјећају из Митрополије.

Острошки светитељ у завршном сегменту Завјештајног писма изриче анатему којом штити земљишну имовину острошког манастира коју му је лично обезбиједио и јасно и недвосмислено опомиње сељане подострошких села да се не би усудили да насилно и противправно присвајају посједе манастира.

- У противном, суочиће се са дејством клетве коју на узурпаторе оставља. А суочити се са клетвом светог Василија није нимало разумно - поручују из Митрополије.

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је наду да ће СПЦ бити омогућено да сачува своје храмове и светиње у Црној Гори. Како је додао, не жели вербалне ратове и сукобе са Црном Гором. Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин поручио је предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу, поводом сулуде одлуке о отимању српске црквене имовине у овој држави, да ће проћи као бивши предсједник Украјине Петро Порошенко.

Венецијанска комисија

Подгоричке “Вијести” пишу да је на пленарној сједници Венецијанска комисија дала позитивно мишљење о црногорском приједлогу закона о слободи вјероисповијести, наводећи да је једино представник Србије био против, док је БиХ била уздржана. Црногорска Влада објавила је у петак да се Венецијанска комисија позитивно изјаснила о том законском приједлогу, док је координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић рекао да је, од свега што је објављено у медијима, тачно само да је Венецијанска комисија разматрала закон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана