Није утврђен пропуст обезбјеђења у случају самоубиства Праљка

Срна
Није утврђен пропуст обезбјеђења у случају самоубиства Праљка

Загреб - Истрага Хашког трибунала о самоубиство генерала Слободана Праљака је завршена и није указала на било какав пропуст службе обезбјеђења и протокола Трибунала, рекла је његов адвокат Ника Пинтер.

Загребачки "Јутарњи лист" наводи да то значи да нико неће одговарати за уношење хемикалије којом се Праљак убио, али и да нема одговора на питање како је отров уопште доспио у судницу Хашког трибунала.


Пинтерова је рекла да још једну истрагу води холандска полиција, која ће о резултатима обавијестити хрватско дипломатско представништво.

У соби Праљка након његове смрти пронађена је коверта са именом Ника, али у њој је било још једно писмо, упућено његовој супрузи.

Пинтерова каже да би се одмах одазвала позиву суда ако би се показало да је саучесница у Праљковој смрти, додајући да би та истрага кратко трајала, јер Праљка није видјела посљедњих годину дана.

Након што му је потврђена казна затвора од 20 година због ратних злочина почињених у БиХ, Праљак је 29. новембра прошле године у хашкој судници попио отровну течност из бочице, за коју је касније утврђено да је калијум-цијанид.

Праљак је заједно са Јадранком Прлићем, Бруном Стојићем, Миливојем Петковићем, Валентином Ћорићем и Бериславом Пушић, осуђен за злочине против човјечности, кршење закона или обичаја ратовања и тешке повреде Женевских конвенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана