Невријеме на Јадрану, поплављена гробља VIDEO

Танјуг
Невријеме на Јадрану, поплављена гробља VIDEO

Загреб - У Хрватској је проглашен црвени метео-аларм са упозорењем за дијелове Јадрана, након што су поплављени Задар, Хвар, дијелови Јадранске магистрале.

Осим тога, војска је стављена у стање пуне приправности. Метеоролози немају охрабрујуће вијести када је у питању престанак падавина.

Обилне падавине су раније погодине најприје погодиле Задар, гдје је до сада пало више од 200 литара воде по квадратном метру, што је два пута више од мјесечног просјека за септембар.

Како киша непрестано пада од седам сати ујутро, вода је у граду изазвала велике проблеме па су између осталог потопљене болница и трговачки центар Супернова, многе куће и пословни простори.

Како је је пренио загребачки Јутарњи, посебно су потресни призори потопљеног гробља.

У граду нема струје, телефони не раде, а вода из славине није за пиће.

Хитне службе затрпане су позивима, излази се на интервенције, а Министарство одбране је саопштило да је 300 војника и 13 теретних камиона у приправности за случају да буде потребе за додатном помићи.

Због великих поплава, представници државног врха су прекинути своје редовне активности и упутили су се ка Задру.

Предсједница Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић и министар унутарњих послова Давор Божиновић и одбране Младен Крстичевић разговараће са представницима тамошњих локалних власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана