Нема наставка суђења Хаџићу

Срна
Нема наставка суђења Хаџићу

Хаг - Судско вијеће Хашког трибунала одбило је данас и други захтјев тужилаштва да суђење Горану Хаџићу буде хитно настављено и окончано, због његовог тешког здравственог стања.

 

Тужилаштво је у образложењу захтјева навело да је "у интересу правде" да се настави суђење особи која је неизљечиво болесна и којој је остало још неколико мјесеци живота, саопштио је Хашки трибунал.

Судско вијеће у саопштењу наводи да би испуњење захтјева тужилаштва да тражи од одбране да узима изјаве од "вива воче" свједока, умјесто њиховог усменог свједочења, нарушило Хаџићева права.

Захтјев за убрзаним суђењем и изрицањем пресуде без разлога је преурањен у неоправдан, додаје се у саопштењу.

Прошлог мјесеца, обрана Горана Хаџића тражила је од Хашког трибунала окончање поступка или заустављање суђења због тешког здравственог стања оптуженика.

У образложењу захтјева које је објавио Трибунал, редиговани су дијелови који се конкретно односе на прогнозе о томе колико би Хаџић још могао да живи али се наводи да се не може разумно очекивати да суђење буде довршено.

Хаџићу је крајем маја дозвољено да се поново врати у Србију и настави лијечење тумора.

Суђење Хаџићу је у прекиду од октобра 2014. године, када му је позлило у судском притвору. Одбрана је прецизирала да он болује од тумора и да је болест "у коначној фази".

Хаџић се у оптужници терети за прогон Хрвата на расној, вјерској и политичкој основи, за истребљење, убиства, незаконито притварање, мучење, нечовјечна дјела, депортацију и присилно премјештање у периоду од 1991 до 1993. године у источној Славонији и Книнској крајини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана