Неколико стотина безбједњака и снајперисти чувају Вучића

Неколико стотина безбједњака и снајперисти чувају Вучића 11.02.2018 12:04 | Срна

Загреб - У обезбјеђење посјете предсједника Србије Александра Вучића Хрватској укључено је неколико стотина људи из свих дијелова хрватског безбједносног система, а биће спремни и снајперски тимови Антитерористичке јединице Лучко, јер је долазак Вучића за хрватске безбједносне службе један од већих изазова, пише загребачки "Јутарњи лист".

Према незваничним сазнањима овог листа, у обезбјеђење Вучића укључена је полиција у униформи и цивилу, Управа за посебне послове безбједности, Безбједносно-обавјештајна агенција, Војна безбједносно-обавјештајна агенција, до снајперских тимова Антитерористичке јединице Лучко.


С обзиром и на најављене демонстрације због Вучићева доласка у Загреб заказане за сутра на Тргу светог Марка, даноноћно раде и сви полицијски службеници на противтерористичким одјељењима који провјеравају све особе и групе које би могле угрозити безбједност предсједника Србије.

Лист наводи да се сав ходограм протокола и безбједносни ризици координишу и у сарадњи са надлежним службама Републике Србије и служби задужених за осигурање Вучића за сада се држе подаље од јавности.

Да је тако говори и податак да ни из Канцеларије предсједника Хрватске ни из надлежних градских служби нема одговора на питање хоће ли на траси којом ће проћи Вучић на стубовима јавне расвјете бити истакнуте аставе Републике Србије, што је уобичајено код доласка страних државника у Загреб. И једини разлози за то ћутање су безбједносни.

Процијењено је да би противници Вучићева доласка, међу којима су и припадници неких екстремних навијачких група то могли искористити као прилику за паљење српских застава.

Надзире се и комуникација на друштвеним мрежама, из које би се могла ишчитати било каква пријетња, те провјеравјау сви они који су прије учествовали у сличним инцидентима.

Лист подсјећа да су увијек дискретни послови осигурања државника које припремају безбједносне службе двију држава, али и не само оне, јер оваква посјета укључује размјену информација на ширем међународном нивоу.

Кад је ријеч о безбједности шефова држава, ту нема никаквих политичких или идеолошких "брана" сарадњи, него се ради искључиво по правилима полицијско-обавјештајне струке.

И претходница Вучићева осигурања већ је стигла у Загреб, а осим осигурања предсједника Србије, посебни тимови раде и припрему осигурања цијеле делегације, као и делегације привредника.

"Јутарњи" наводи да се због Вучићевог доласка, сигурно неће заваривати шахтови, као што је то било раније за долазака америчког, израелског или кинеског предсједника.

МУП на располагању има блиндирано возило, у припреми ће бити и посебан тим Хитне помоћи те ће се морати располагати довољном количином крви крвне групе какву има и Александар Вучић. То није ништа неуобичајено, него стандардна рутина у свим државничким посјетима.

Лист подсјећа, да је када је Вучић у питању, у задње три године било неколико безбједносних инцидената. Приликом посјете Поточарима близу Сребренице, нападнути су он и његово осигурање, што је оцијењено као озбиљан пропуст безбједносних служби БиХ.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица