Nastavlja se arbitražni postupak Hrvatske i Slovenije

Srna
Nastavlja se arbitražni postupak Hrvatske i Slovenije

Zagreb - Slovenija je prekršila arbitražni sporazum sa Hrvatskom ali se postupak nastavlja, objavio je Stalni arbitražni sud u Hagu.

Sud navodi da je Slovenija kršila neke odredbe arbitražnog sporazuma iz 2009, ali to ne opravdava izlazak Hrvatske iz postupka.


Zagreb se prošle godine povukao iz postupka, nakon što su mediji objavili snimke o nedopuštenoj komunikaciji tadašnjeg slovenačkog arbitra Jerneja Sekoleca s zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova Slovenije Simonom Drenik.

Odluku o povlačenju donio je Hrvatski sabor, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora pred međunarodnim sudskim tijelom.

Slovenija je odbila prijedlog i tražila nastavak prekinutog postupka do konačne presude o spornom dijelu granice na kopnu i moru.

Stalni arbitražni sud u martu je odlučio da zamrzne postupak odlučivanja o graničnom pitanju između dviju zemalja sve dok ne prouči pravne posljedice odluke Hrvatske da izađe iz tog procesa.

Prema današnjoj odluci, sudije arbitražnog suda su zaključile da arbitraža nije povrijeđena u tolikoj mjeri da se postupak ne može nastaviti, kao i da nije dovedena u pitanje nezavisnost drugih sudija, prenose hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana