Наставља се арбитражни поступак Хрватске и Словеније

Срна
Наставља се арбитражни поступак Хрватске и Словеније

Загреб - Словенија је прекршила арбитражни споразум са Хрватском али се поступак наставља, објавио је Стални арбитражни суд у Хагу.

Суд наводи да је Словенија кршила неке одредбе арбитражног споразума из 2009, али то не оправдава излазак Хрватске из поступка.


Загреб се прошле године повукао из поступка, након што су медији објавили снимке о недопуштеној комуникацији тадашњег словеначког арбитра Јернеја Секолеца с званичником Министарства спољних послова Словеније Симоном Дреник.

Одлуку о повлачењу донио је Хрватски сабор, а Словенији је предложено да почну преговори о алтернативном рјешавању спора пред међународним судским тијелом.

Словенија је одбила приједлог и тражила наставак прекинутог поступка до коначне пресуде о спорном дијелу границе на копну и мору.

Стални арбитражни суд у марту је одлучио да замрзне поступак одлучивања о граничном питању између двију земаља све док не проучи правне посљедице одлуке Хрватске да изађе из тог процеса.

Према данашњој одлуци, судије арбитражног суда су закључиле да арбитража није повријеђена у толикој мјери да се поступак не може наставити, као и да није доведена у питање независност других судија, преносе хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана