Naoružani albanski militanti poručili vlastima: Ne trgujte teritorijom

B92
Naoružani albanski militanti poručili vlastima: Ne trgujte teritorijom

Naoružana ekstremistička grupa koja se predstavlja kao "Albanska nacionalna armija" postavila video-snimak u kom od kosovske vlade traži da ne trguju teritorijama.

Na snimku su petorica maskiranih muškaraca, odjevenih u crno, sa albanskim obilježjima. Trojica stoje s puškama, četvrti drži zastavu, dok peti izgovara tekst na albanskom. Video-materijal je na svom nalogu na Tnjitteru postavio holandski novinar Vinsent Triest, koji radi u Albaniji i koji je preveo sve na engleski.

"Tražimo od političara da prekinu da prodaju ili trguju teritorijom zarad svojih ličnih interesa. Treba da pritisnemo politički i ekonomski Grčku da povuče ratni zakon (sa Albanijom). Treba direktno da protjeramo poglavara albanske pravoslavne crkve (Grka). Moramo direktno da zaustavimo razgovore o trgovini teritorijom Sjeverne Mitrovice i Preševske doline", poručio je naoružani maskirani ekstremista na snimku. 

U nekoliko postova koje je potom postavio, novinar Trieste je objasnio da je riječ o manjinskoj ekstremističkoj grupi koju većina stanovništva i političara ne uzima ozbiljno, ali ipak, kako kaže, treba voditi računa o tome da oni postoje i da bi, uz dobar trening i nabavku još oružja, lako mogli postati ozbiljna prijetnja. 

Primjetio je i da je ovo prva takva poruka o mogućoj razmjeni teritorija, kao mogućem rješenju kosovskog pitanja, alii da muškarac na snimku govori jasnim južnoalbanskim akcentom, dok je do sada bio slučaj da se ekstremisti ANA obraćaju sa kosovskim akcentom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana