На црвеним потјерницама 173 Црногорца

Агенције
На црвеним потјерницама 173 Црногорца

Подгорица - Кретање 88 црногорских држављана полиција прати помоћу плаве потјернице, а за 173 су расписали међународне потјернице и траже њихово хапшење.

Осим црногорских држављана, полиција је црвене потјернице расписала за још 120 осумњичених или осуђених починилаца кривичних дјела који нису црногорски држављани.

Национални централни биро Интерпола Подгорица потјернице је расписао по наредбама надлежних правосудних органа у Црној Гори због кривичних дјела која су почињена у Црној Гори.

- НЦБ Интерпол Подгорица је расписао 88 плавих потјерница. У Интерполовој бази података тренутно егзистирају укупно 293 Интерполове потјернице које је расписао НЦБ Интерпол Подгорица. Од наведеног броја, 173 међународне потјернице за хапшење су расписане за црногорским држављанима - рекли су из Управе полиције.

Плаве потјернице омогућавају полицији да држи на оку особе које означе безбједносно интересантним јер све полиције евидентирају кретање оних који се плаве у њиховој бази. На тај начин полиција државе која је расписала плаву потјерницу од колега из других држава добија податке о преласку границе, кретању и евентуалној контроли.

Иако Црна Гора тражи хапшење 293 особе, на Интерполовом сајту, међу јавно доступним потјерницама, само је осам особа за којима Црна Гора трага. Од тога, за четворицом је црвена потјерница расписана због оптужбе за организовање покушаја тероризма на дан парламентарних избора у октобру 2016. године. То су Немања Ристић, Предраг Богићевић, Владимир Попов и Едуард Шишмаков.

Осим њих, јавна потрага расписана је за Јовицом Зиндовићем. Хапшење осуђеног убице Црна Гора тражи од када је 7. октобра 2015. године побјегао из бјелопољског затвора, у којем је издржавао петнаестогодишњу затворску казну због убиства Луке Поповића. Зиндовић је ухапшен у Београду у јулу 2016. године, али је потјерница на снази све док не буде изручен Црној Гори.

Међу онима чије хапшење Црна Гора јавно тражи су и Никшићани Богдан Поповић и Божидар Самарџић, које црногорска полиција тражи због убистава. Због убиства црногорска полиција тражи и српског држављанина Комнена Чпајка.

Потрага у иностранству

Полиције других држава јавно траже хапшење седам црногорских држављана - Алена Веловића, Владана Никчевића, Наиља Лоловића, Дејана Шекуларца, Горана Милашиновића, Славка Милошевића и Драгана Гајића.

Никшићане Милошевића и Никчевића Шведска тражи због убиства Подгоричанина Ратка Ђокића 5. маја 2003. године у Стокхолму. За Веловићем Интерпол трага због оружане пљачке, а за Лоловићем је у јануару 2009. године Албанија расписала потјерницу због сумње да је у Скадру извршио убиство приликом разбојничке крађе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана