Муслимани из Санџака хоће турско држављанство

Агенције
Муслимани из Санџака хоће турско држављанство

Нови Пазар - Удружење Турака у Србији планира да покрене иницијативу да Турска омогући и муслиманима у Србији са османско-турским етничким коријенима, који се као такви јавно декларишу, да имају двојно, односно уз српско, и турско држављанство.

Предсједник Удружења Турака у Србији са сједиштем у Новом Пазару Алија Шаховић изразио је очекивање да ће, како је навео, Турска оваквим гестом још једном пружити братску руку муслиманима Санџака и омогућити им да уживају благодети и привилегије које им овај статус омогућава.

- Устав Србије је врло демократичан у том погледу и пружа могућност двоструког држављанства и несметане реализације ове корисне идеје. Ова могућност је ближа него икада у историји да постане део наше заједничке стварности. На овај начин Турска ће недвосмислено и неприкосновено показати да је заједнички дом свим муслиманима Балкана - поручио је Шаховић.

Према концепцији Шаховића, ову привилегију неће моћи да користе јавно декларисани противници Републике Турске и њеног руководства и припадници организације ФЕТО, која је у Турској проглашена терористичком, као ни, како каже, њени сарадници и инсталирани појединци или организације који дјелују у Санџаку и у БиХ.

- Сви они појединци и организације које финансира ФЕТО, а који делују на нашим просторима, су очигледни непријатељи Турске и њеног руководства које ужива неподељене симпатије код огромног броја муслимана у свим балканским земљама па и код нас у Санџаку - каже Шаховић за Анадолију.

Он је истакао да предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган "јавно манифестује своје ставове главног заштитника муслимана, без обзира на то у којем делу балканског полуострва они живе", додавши да "Ердоган посебну љубав и пажњу посвећује муслиманима БиХ и Санџака".

Иначе, Удружење Турака у Србији је 5. априла, на скупу под називом "Подршка Републици Турској и предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану" у Новом Пазару, позвало све сународнике из Санџака и Србије који живе у Турској да пруже подршку уставним реформама на референдуму у тој земљи који је одржан 16. априла. +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана