Москва спрема санкције Подгорици?

Агенције
Москва спрема санкције Подгорици?

Подгорица - Русија ће Црној Гори увести одређене санкције због тога што се Подгорица придружила ставовима и мjерама ЕУ и САД према Русији у вези са украјинском кризом.

Према писању руских медија које је пренио портал Телевизије Црне Горе, Москва ће можда укинути безвизни режим у односима са Црном Гором, као и трговинске олакшице.

Пренијети су наводи руског листа "Росијска газета", према којима су "Руси тајно истиснути из свих сфера живота у Црној Гори".

У том контексту наводи се "конфисковање" имовине Комбината алуминијума у Подгорици, који је био у власништву руског бизнисмена Олега Дерипаске, као и то да је никшићка Жељезара раније била у власништву руске компаније која је "била принуђена да хитно напусти Црну Гору, док је влада предузеће продала енглеском купцу".

Ријеч је о власнику Жељезаре од прије десетак година.

Руске новине такође пишу да црногорска полиција не истражује случајеве "пљачкања" кућа руских држављана у Црној Гори, као и да није интервенисала у неким случајевима пријетњи руским бизнисменима физичким насиљем.

Наводи се да је већинско расположење становништва у Црној Гори "проруско", а да "упркос томе" влада премијера Мила Ђукановића оријентише Црну Гору према ЕУ и NATO-у. Руски лист поручује да Русија "мора да брани интересе и имовину својих грађана на Балкану".

Неки подгорички аналитичари су недавно оцијенили да реаговање Русије, поводом ставова Црне Горе у вези са украјинском кризом, садржи елементе "информбировске интонације", односно отворене пријетње суверенитету Црне Горе.

Министарство иностраних послова Русије је недавно оцјенило да је црногорски премијер Мило Ђукановић приликом посјете САД дао "непријатељске изјаве" о Русији.

Ђукановић је, међутим, како је саопштено у Подгорици, само изразио став да је национални и државни интерес Црне Горе да приступи NATO-у и ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана