Mogerini: Ne brine me uticaj Rusije na Balkanu

RTS
Mogerini: Ne brine me uticaj Rusije na Balkanu

Evropska unija ima daleko najveći pozitivan uticaj na Balkan i nije zabrinuta zbog uticaja Rusije u regionu, izjavila šefica evropske diplomatije Federika Mogerini u Briselu, poslije sastanka na kojem su se ministri spoljnih poslova saglasili da je potrebno pojačati napore za bolju komunikaciju Unije prema susjedstvu. Sporazum o jačanju vojne saradnje potpisale su 23 zemlje članice.

Evropski ministri složili su se da je Evropi potrebna bolja komunikacija u odnosu na susjedstvo, uključujući i suzbijanje propagande i kampanja dezinformacija, za koju mnoge zemlje optužuju Rusiju.

Federika Mogerini je zatražila više sredstava za radne grupe koje se time bave, uključujući za Zapadni Balkan, ali kaže da je ne brine uticaj Rusije u tom regionu.

"Naša jasna politika prema Zapadnom Balkanu i stav da će zemlje tog regiona biti dio EU jeste najbolji način komunikacije. Nisam zabrinuta zbog uticaja i prisustva spoljnih partnera u regionu, jer sam se lično uvierila da, kad je Unija prisutna sa svojim jasnim porukama, niko drugi nema takav uticaj, jer taj region – jeste Evropa", kaže Mogerinijeva.

Na inicijativu Francuske i Njemačke, zemlje koje žele snažniju integraciju u oblasti odbrane potpisale su sporazum o saradnji koji podrazumijeva pojačanu vojnu saradnju, koordinirano zajedničko ulaganje u vojnu opremu, istraživanja i odgovore na bezbjednosne izazove.

Stalna strukturna saradnja, kako je nazvan ovaj mehanizam, nema za cilj da zameni NATO u odbrani Evrope, kako ističu u Evropskom savjetu ta organizacija će i dalje primarno biti zadužena za odbranu, ali jeste mehanizam koji će pomoći da se povežu evropske zemlje u zajedničkim naporima i nastaje kao inicijativa da se ojača EU i njena integracija nakon Bregzita i pojačane prijetnje terorizmom.

"Riječ je o boljoj koordinaciji. Trošimo previše novca na iste stvari. Zajedno, imamo gotovo isti nivo izdvajanja za odbranu kao i Amerika, ali samo 15 odsto njihove efikasnosti. Ovaj projekat jača našu autonomiju", objašnjava ministar spoljnih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel.

Odluku o pojačanoj odbrambenoj saradnji treba da potvrde šefovi država i vlada na samitu u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana