Mitropolit Amfilohije: Vratiti Njegoševu kapelu na Lovćenu i vjeronauku u školama

Srna
Mitropolit Amfilohije: Vratiti Njegoševu kapelu na Lovćenu i vjeronauku u školama

Podgorica - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je Crna Gora “krenula u provaliju” od kada je srušena Njegoševa kapela na Lovćenu, koja mora biti vraćena kako bi “zacijelile duboke rane među narodom i u državi”.

Mitropolit Amfilohije očekuje da će se to desiti već ove godine i da će biti prvi koji je nositi kamen na Lovćen, a onda za njim i svi Cetinjani.

On je poručio da treba obnoviti Crkvu Svetog Arhangela na Prevlaci i vratiti Crkvu Svetog Petra na Lovćen.

“Neka mauzolej na Lovćenu ostane, on nikome ne smeta, ali prije njega ima divno mjesto na kome se crkva može vratiti u onakvom obliku kakva je oduvijek i bila, sa svakim kamenčićem”, rekao je mitropolit Amfilohije za podgorički “Dan”.

Prema njegovim riječima, tek tada će se Crna Gora i Crnogorci okrenuti jedni drugima, zajedništvu i svemu što je dobro.

“To nam želim za ovaj Božić”, istakao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On naglašava da bi volio da Crna Gora ove godine povuče priznanje Kosova i smatra da bi to trebalo da bude zadatak vlasti u Podgorici.

“Crna Gora koja na rušenju crkve gradi svoju budućnost, nema nikakve veze sa krštenom Crnom Gorom kralja Nikole. Ja sam za Crnu Goru kojoj pripadaju Prizren i Peć, a ne za skraćenu Crnu Goru čija ju je vlast obezbožila. Oteta je crkvena imovina 1945. godine, a sad ovi novi žtitoistiž hoće da oduzmu i hramove, navodno su pripadali Crnoj Gori. Kojoj Crnoj Gori?”, pitao je vladika.

On je ocijenio da je nacrt zakona koji je bio donesen u duhu otimanja imovine Crkve prevaziđen i da se to nikad neće ostvariti, jer je to neprihvatljivo u Evropi, ka kojoj stremi Crna Gora, kao i u Americi.

Mitropolit Amfilohije tvrdi da je Crna Gora jedina država koja ne dozvoljava zakon Božiji i vjeronauku u školama, ali da ne gubi nadu da će se to promijeniti.

“Nadao sam se u sadašnjeg ministra, koji je musliman, da će, ako ima straha od Alaha, biti prilike da se uvede vjeronauka u škole. Međutim, izgleda da on nema straha ni od Alaha ni od sudnjeg dana, ali ja i dalje imam nadu da će to biti jednom i da će se u škole vratiti zakon Svetog Petra. Ako tu djecu ne vaspitavamo u duhu bogoljublja i bratoljublja, kako da očekujemo boljitak”, dodao je mitropolit Amfilohije.

On smatra da priznanje autokefalnosti, odnosno nezavisnosti takozvane Ukrajinske pravoslavne crkve nije bila dobra odluka vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana