Митрополит Амфилохије: Вратити Његошеву капелу на Ловћену и вјеронауку у школама

Срна
Митрополит Амфилохије: Вратити Његошеву капелу на Ловћену и вјеронауку у школама

Подгорица - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да је Црна Гора “кренула у провалију” од када је срушена Његошева капела на Ловћену, која мора бити враћена како би “зацијелиле дубоке ране међу народом и у држави”.

Митрополит Амфилохије очекује да ће се то десити већ ове године и да ће бити први који је носити камен на Ловћен, а онда за њим и сви Цетињани.

Он је поручио да треба обновити Цркву Светог Архангела на Превлаци и вратити Цркву Светог Петра на Ловћен.

“Нека маузолеј на Ловћену остане, он никоме не смета, али прије њега има дивно мјесто на коме се црква може вратити у онаквом облику каква је одувијек и била, са сваким каменчићем”, рекао је митрополит Амфилохије за подгорички “Дан”.

Према његовим ријечима, тек тада ће се Црна Гора и Црногорци окренути једни другима, заједништву и свему што је добро.

“То нам желим за овај Божић”, истакао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Он наглашава да би волио да Црна Гора ове године повуче признање Косова и сматра да би то требало да буде задатак власти у Подгорици.

“Црна Гора која на рушењу цркве гради своју будућност, нема никакве везе са крштеном Црном Гором краља Николе. Ја сам за Црну Гору којој припадају Призрен и Пећ, а не за скраћену Црну Гору чија ју је власт обезбожила. Отета је црквена имовина 1945. године, а сад ови нови жтитоистиж хоће да одузму и храмове, наводно су припадали Црној Гори. Којој Црној Гори?”, питао је владика.

Он је оцијенио да је нацрт закона који је био донесен у духу отимања имовине Цркве превазиђен и да се то никад неће остварити, јер је то неприхватљиво у Европи, ка којој стреми Црна Гора, као и у Америци.

Митрополит Амфилохије тврди да је Црна Гора једина држава која не дозвољава закон Божији и вјеронауку у школама, али да не губи наду да ће се то промијенити.

“Надао сам се у садашњег министра, који је муслиман, да ће, ако има страха од Алаха, бити прилике да се уведе вјеронаука у школе. Међутим, изгледа да он нема страха ни од Алаха ни од судњег дана, али ја и даље имам наду да ће то бити једном и да ће се у школе вратити закон Светог Петра. Ако ту дјецу не васпитавамо у духу богољубља и братољубља, како да очекујемо бољитак”, додао је митрополит Амфилохије.

Он сматра да признање аутокефалности, односно независности такозване Украјинске православне цркве није била добра одлука васељенског патријарха Вартоломеја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана