Мини ex-Yu самит иза кулиса Генералне скупштине УН

Агенције
Мини ex-Yu самит иза кулиса Генералне скупштине УН

Њујорк -- Упоредо с главном дебатом на 67. засједању Генералне скупштине, у споредним салама УН текла је жива дипломатска активност лидера земаља бивше Југославије.

Од предсједника Генералне скупштине неки очекују да не заборави регион из кога је дошао.

За малу земљу добра је свака међународна функција која јој повећава видљивост у свијету, каже шеф македонске дипломатије Никола Попоски.

Македонац Никола Попоски, чији је сународник Срђан Керим прије неколико година био на истој функцији као Вук Јеремић каже да је добро имати представника југоисточне Европе на високој функцији без обзира на ограничену моћ коју та функција заиста носи. Искуства Македоније су позитивна, каже Попоски.

"Мислим да морамо да пођемо од тога да смо ми мала земља и да је добродошла свака пажња коју добијемо на међународној сцени. То је био и главни разлог што смо представника Македоније имали на тој функцији. Мислим да се тај избор мора посматрати у позитивном контексту и да нема простора за негативне конотације. Чак и уз чињеницу да вам та функција не дозвољава да владате свим догађајима у УН, јер је домен председника Генералне скупштине ограничен, ипак мислим да симболика која иде уз то што ваша земља има председника ГС нови већу видљивост на међународној сцени и афирмацију за саму земљу. За мале земље то је посебно важно", каже Поповски.

Сусрет у Њујорку министри спољних послова Хрватске и Србије искористили су да поставе циљеве сарадње у наредном периоду. Министарка Весна Пусић очекује напредак.

"CEFTA, EFTA, проблеми који су непосредно пред нама, који олакшавају економску сарадњу, и питање Европске будућности и сарадње на тим темама. Чим почнете на тај начин имате шансе да нешто од тога ријешите, а кад ријешити осјетите да имате користи од такве врсте комуникације. Што се нас тиче нама је веома драго да је он (Вук Јеремић) и у Београду и Њујорку, гдје год био", каже Пусићева.

Предсједавање Вука Јеремића Генералној скупштини УН-а за регион би могло би да буде посматрано као Евросонг, шали се шеф дипломатије Босне и Херцеговине Златко Лагумџија.

"Наши људи који иду на Еуросонг се понашају без званичних споразума, озбиљних преговара, се понашају логично, помажу једни другима. Можда нам та музика лакше иде у ухо, па и народ гласа. Добро би било да се и ми у политици понашамо макар како се понашамо на Еуросонгу. И вјерујем да бисмо се тада такмичили за прва мјеста како смо се некада освајали. Ако Жељко Јоксимовић прави пјесму за Хари Мата Харија, не знам шта је проблем и ако је Халид Бешлић и Здравко Чолић су највеће звијезде у Загребу, а Северина у Београду, не знам шта би ту био проблем" ,каже Лагумџија.

Иначе, лидери бивших југословенских република говорили су на Генералној скупштини о разним темама. Предсједник Македоније Горђе Иванов подсјетио је скуп да Македонија не може да користи име из устава државе јер то оспорава Грчка, упркос изгубљеном спору пред Међународним судом правде.

Хрватски премијер Зоран Милановић говорио је на дебати о владавини закона, при чему се заложио за још бољу сарадњу међу државама у тој област и већи ангажман Уједињених нација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана