Milovan Drecun: Beriša i Rama odgovorni za 1.000 zločina

Srna
Milovan Drecun: Beriša i Rama odgovorni za 1.000 zločina

Beograd - Nema nikakve dileme da su kosovski ministar Rustem Beriša i komandant takozvane vojske Kosova Rahman Rama odgovorni bar po komandnoj odgovornosti za užasne počinjene zločine na Kosovu i Metohiji, izjavio je juče predsjednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

On je rekao da su oni odgovorni za najmanje 1.000 zločina koje je identifikovala Radna grupa za prikupljanje dokaza u rasvjetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu.  

Naveo je da je Beriša bio član štaba operativne zone Dukađin, kojom je, kaže, komandovao klan Ramuša Haradinaja, gdje je bio i Ramušev brat Daut.

Drecun, koji je i predsjednik Radne grupe za prikupljanje dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu, rekao je da je Beriša takođe bio komandant dvije brigade, od kojih je jedna, koju je osnovao, napala srpsku karaulu Košare.

- U toj zoni bilo je nekoliko specijalnih jedinica koje su bile isključivo za prljave poslove, za ubustva ne samo Srba već i Albanaca. Crna ruka, tigrovi, mudžahedinska jedinica je takođe bila tamo. Mi smo kao radna grupa identifikovali skoro 1.000 kidnapovanja, mučenja, zatvaranja, silovanja, brutalnih ubistava u toj zoni - rekao je Drecun.

Ako je, kaže, najmanje bilo 1.000 zločina koje je identifikovala radna grupa Beriša snosi i te kao odgovornost za sve to takođe i Rahman Rama, komandant operativne zone Šalja, koji je, kao i Beriša, bio umiješan i u kriminal.

- Rama je bio komandant gotovo identične zone u kosovskom zaštitnom korpusu koji je NATO stvorio. Umesto da raspusti, rasformira, razoruža terorističku OVK, oni su ih ostavili da dovrše etničko čišćenje. Sada bi trebalo da se nađu na optužnicima, ako ništa više bar po komandnoj odgovornosti - rekao je Drecun.

Svjedoci

Milovan Drecun navodi da kod albanskih političara sazreva svijest da neće baš svi moći da izbjegnu da se nađu na optužnicama.

- Ako ne bude političkog pritiska moralo bi da se nađu i oni koji su bili u vrhu te zločinačke hijerarhije OVK. Ali, kakva će biti situacija ako se podignu optužnice sa specijalizovanim sudskim većima, to niko ne zna, šta će biti sa svedocima i to je pitanje da li će mehanizam zaštite biti poboljšan za razliku od Haškog tribunala - kaže Drecun.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana