Милован Дрецун: Бериша и Рама одговорни за 1.000 злочина

Срна
Милован Дрецун: Бериша и Рама одговорни за 1.000 злочина

Београд - Нема никакве дилеме да су косовски министар Рустем Бериша и командант такозване војске Косова Рахман Рама одговорни бар по командној одговорности за ужасне почињене злочине на Косову и Метохији, изјавио је јуче предсједник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Он је рекао да су они одговорни за најмање 1.000 злочина које је идентификовала Радна група за прикупљање доказа у расвјетљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову.  

Навео је да је Бериша био члан штаба оперативне зоне Дукађин, којом је, каже, командовао клан Рамуша Харадинаја, гдје је био и Рамушев брат Даут.

Дрецун, који је и предсједник Радне групе за прикупљање доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову, рекао је да је Бериша такође био командант двије бригаде, од којих је једна, коју је основао, напала српску караулу Кошаре.

- У тој зони било је неколико специјалних јединица које су биле искључиво за прљаве послове, за убуства не само Срба већ и Албанаца. Црна рука, тигрови, муџахединска јединица је такође била тамо. Ми смо као радна група идентификовали скоро 1.000 киднаповања, мучења, затварања, силовања, бруталних убистава у тој зони - рекао је Дрецун.

Ако је, каже, најмање било 1.000 злочина које је идентификовала радна група Бериша сноси и те као одговорност за све то такође и Рахман Рама, командант оперативне зоне Шаља, који је, као и Бериша, био умијешан и у криминал.

- Рама је био командант готово идентичне зоне у косовском заштитном корпусу који је НАТО створио. Уместо да распусти, расформира, разоружа терористичку ОВК, они су их оставили да доврше етничко чишћење. Сада би требало да се нађу на оптужницима, ако ништа више бар по командној одговорности - рекао је Дрецун.

Свједоци

Милован Дрецун наводи да код албанских политичара сазрева свијест да неће баш сви моћи да избјегну да се нађу на оптужницама.

- Ако не буде политичког притиска морало би да се нађу и они који су били у врху те злочиначке хијерархије ОВК. Али, каква ће бити ситуација ако се подигну оптужнице са специјализованим судским већима, то нико не зна, шта ће бити са сведоцима и то је питање да ли ће механизам заштите бити побољшан за разлику од Хашког трибунала - каже Дрецун.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана