Milorad Pupovac, lider SDSS-a: Želim da Srbi hodaju uzdignute glave

Agencije
Milorad Pupovac, lider SDSS-a: Želim da Srbi hodaju uzdignute glave

Zagreb - Prvi na listi Samostalne demokratske srpske stranke za evroparlamentarne izbore Milorad Pupovac je na predstavljanju izbornog programa ustvrdio da je pitanje položaja Srba u Hrvatskoj pitanje od kojeg zavisi evropska budućnost Hrvatske.

Zajedno sa SDSS-ovim kandidatima za poslanike u Evropskom parlamentu Pupovac je predstavio izborni program, istakavši da je SDSS jedina parlamentarna manjinska stranka na prostoru Hrvatske koja učestvuje na ovim izborima.

Navodeći da se u javnosti postavljaju pitanja o tome šta manjinska srpska stranka želi da postigne na EU izborima, Pupovac je poručio da to pitanje zavređuju mnoge od 33 stranke na listi, ali ne i SDSS.

Prema njegovim riječima, SDSS želi da doprinese tome da Evropa i Hrvatska ne stradaju od ultranacionalizma i ultraklerikalizma.

- Želimo Hrvatsku uzdignute glave, želimo Evropu uzdignute glave i želimo Srbe u Hrvatskoj uzdignute glave. To je naš program - naglasio je on. 

Osvrnuo se i na pokušaje ugrožavanja prava Srba u Hrvatskoj kazavši da je cilj SDSS-a da se bori protiv takvih nastojanja, te da stane u odbranu prava manjina u Hrvatskoj, ali i u svim zemljama EU.

Upitan o načinu finansiranja predizborne kampanje, Pupovac je kazao da će SDSS uskoro započeti proces prikupljanja donacija.

Drugi na kandidatskoj listi, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka Dejan Jović, rekao je da se od dosadašnjih hrvatskih poslanika u EP nije moglo čuti da su zabrinuti za prava manjina u Hrvatskoj.

Smatra da nije moguće biti Evropljaninom samo u Briselu ili Strazburu i tamo se zalagati za jednak položaj malih zemalja EU prema velikima.

- Mislimo da je ta politika vjerodostojna samo onda kada se isti princip poštuje i kod kuće, kada i unutar Hrvatske ima sve više, a ne sve manje prostora za afirmaciju nacionalne kulture, identiteta i prava manjinskih zajednica koja im pripadaju - rekao je Jović.

Izborni slogan

SDSS je u kampanju ušao sa izbornim sloganom “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj”.

- To je pitanje koje mnogi sebi ne postavljaju, za koje mnogi misle da ne zavređuje nikakvu pažnju, pitanje od kojeg zavisi obim sloboda i normalnosti u Hrvatskoj, te evropska priroda Hrvatske - kazao je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana