Milorad Pupovac: Hrvatska treba da smanji ratnu retoriku

Agencije
Milorad Pupovac: Hrvatska treba da smanji ratnu retoriku

Zagreb - Predsjednik Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS) Milorad Pupovac rekao je juče, povodom izjave hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića da će se “Oluja” dogoditi svakome ko uradi nešto loše Hrvatskoj, da takvu retoriku niko ne treba da koristi.

Kako je istakao Pupovac, Hrvatska bi toliko godina poslije rata trebalo da smanji elemente ratne retorike i u komemorativnim praksama i u porukama predstavnika vojnih snaga i nacionalne odbrane i bezbjednosti.

- Ne vidim ovog trenutka da Hrvatskoj s bilo koje strane prijeti bilo koja vrsta vojne opasnosti, osim eventualno vlastitog srljanja u neke šire, globalne političke vojne programe i osim eventualno vlastite unutrašnje nestabilnosti, ali to više uopšte nije posao ministra Krstičevića - ocijenio je Pupovac.

Kako je rekao, niko ne treba da koristi takvu retoriku jer u prošlim ratovima, koji su završeni dramatično i tragično, treba da bude pronađen drugačiji pristup, te dodao da “iskustvo ratova iz devedesetih nije najsjajnije i nije nešto što dugo treba održavati u nacionalnoj memoriji bilo Hrvata, bilo Srba”.

Upitan koga bi podržao za predsjednika, Zorana Milanovića ili Kolindu Grabar-Kitarović, Pupovac kaže da nije realno da se u prvom krugu predsjedničkih izbora lijevo liberalna scena okupi oko jednog kandidata.

Pupovac nije htio da odgovori na pitanje ko mu je bliži - Milanović ili Grabar-Kitarović, navodeći da se političar to “nikada ne pita”.

- To je nešto što je stvar ličnog izbora, kao i odluka stranačkih tijela i rukovodstva - rekao je on.

SDSS smatra da je vrijeme da na hrvatskoj političkoj sceni dođe do grupacije manjih lijevih stranaka koje će unijeti novi red i nove vjetrove, zaključio je Pupovac.

Krstičević o “Oluji”

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević izjavio je da će se “Oluja”, hrvatska akcija iz 1995, dogoditi svakome ko se usudi da uradi nešto loše protiv Hrvatske.

- Mi smo snažni, jaki i spremni odgovoriti na sve izazove - rekao je Krstičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana