Milo Đukanović: Nisam se povukao, ostajem na čelu DPS-a

Agencije
Milo Đukanović: Nisam se povukao, ostajem na čelu DPS-a

Podgorica - Nisam se povukao niotkuda. Ja sam i dalje predsjednik DPS-a, završio sam mandat premijera, ne prvi, nego sedmi i odlučio da se, iz meni znanih razloga, ne kandidujem za osmi, izjavio je u petak odlazeći premijer Crne Gore Milo Đukanović, komentarišući navode da se po treći put povlači iz politike.

On je naglasio da nema nikakvog povlačenja, niti potrebe za bilo kakvom misterijom i neodgovornim pretpostavkama.

Đukanović je kazao da će još razmisliti o alternativi šta će ubuduće raditi, ali da mu je sada najpotrebniji odmor.

Upitan da li se vraća biznisu, odgovorio je da će još razmisliti.

- Kao što nisam razmišljao o intenzitetu mog daljeg političkog angažmana, nisam ni razmišljao o alternativi. Znate, prije deset godina sam imao jasnu sliku, ali sam tada bio deset godina mlađi. Danas mislim da mi je potrebno da se odmorim, pa da razmislim šta dalje - kazao je Đukanović.

Upitan zbog čega se u ovom trenutku povlači sa mjesta premijera i ne želi osmi mandat, kada predstoji učlanjenje u NATO, Đukanović je kazao da bi ulaziti u osmi mandat, da bi se poslije nekoliko mjeseci povlačio, bilo neodgovorno prema onima koji treba da se ozbiljno pripreme za četvorogodišnje vršenje izvršne vlasti.

- Mislim da smo povukli pravi potez, dali povjerenje pravim ljudima i ubijeđen sam da promjena na čelu Vlade ničim neće ugroziti  ono što je prioritetan cilj Crne Gore u ovom trenutku, a to je formalizacija našeg članstva u NATO-u - naglasio je Đukanović.

Glavni odbor DPS-a je podržao odluku da mandatar za sastav nove vlade bude Duško Marković, a Đukanović ističe da će budući premijer jednako dobro vršiti tu funkciju kao i on.

Komentarišući navode predsjednika Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića da želi da kandidovanjem nekog drugog za premijera žrtvuje tu osobu, Đukanović je rekao da ga njegove riječi ne dotiču.

- Čovjek treba da se ozbiljno unizi da bi ušao u komentare onoga što Krivokapić saopštava. To nikome nije važno, osim možda njemu i Demokratskom frontu, jer ga koristi kao trojanskog konja na anticrnogorskoj platformi - naveo je Đukanović.

Manjine blizu dogovora

Predstavnici manjinskih partija postigli su visok stepen saglasnosti o nacrtu platforme o pregovorima za buduću vladu. Predstavnici HGI, Bošnjačke stranke i koalicije "Albanci odlučno", od kojih zavisi formiranje vlasti u Crnoj Gori, održali su još jedan sastanak, nakon kojeg su potvrdili da gotovo nijedno pitanje buduće zajedničke platforme, koja će sadržavati političke zahtjeve u skladu sa njihovim partijskim principima, nije sporno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana