Мигранти пљачкају Пљевљаке и пале куће

Агенције
Мигранти пљачкају Пљевљаке и пале куће

Подгорица - Мјештани пљеваљских пограничних села са БиХ тврде да имају огромне проблеме са мигрантима, који им, како наводе, проваљују у куће и краду све на шта наиђу.

Душко Мирковић, један од мјештана села Метаљка, које је на граници са БиХ, тврди да избјеглице упадају на туђе посједе, пљачкају, па чак и пале имовину.

Он наводи да је једном човјеку запаљена кућа “вјероватно непажњом миграната који су се налазили у њој”.

Мирковић каже да су мјештани беспомоћни и не знају како да заштите домаћинства.

- Људи су затечени, не знају како да поступају и шта да раде. У посљедње вријеме мигранти су почели да праве хаос, да проваљују у куће. Улазе чак и у куће гдје људи бораве. Људи не могу да их истјерају, траже храну, нешто питају на енглеском и арапском језику. Не знамо шта да радимо, зебња се увукла у народ. Нико не смије да оде од куће - рекао је Мирковић.

Он је навео да се мигранти крећу у мањим групама у било које доба дана. Казао је да је његова кућа недавно по други пут опљачкана, а провалници су успјели да побјегну прије него што је дошла полиција.

- Други пут су ми провалили у кућу, иако сам на врата био ставио три катанца. Да је стварно ријеч о невољницима мала је вјероватноћа, јер су то све момци од 20 до 25 година - додао је Мирковић.

Он је казао да су мјештани покушавали да помогну мигрантима, али да су они на њихову љубазност узвратили супротно.

На путу за западну Европу велики број миграната пролази кроз Пљевља. За прелазак у БиХ углавном користе два гранична прелаза, на Метаљци и прелаз недалеко од рударског насеља Шула, који је мање прометан и мање штићен.

Велики број избјеглица, које већином долазе из Сирије, борави у сигурној кући “Бона фиде”.

Прихватни центар

У протеклих неколико мјесеци кроз прихватни центар “Бона фиде” прошло је више од 1.300 миграната. Директор центра Сабина Таловић рекла је да у просторијама сигурне куће избјеглице добијају неопходну помоћ и ту бораве док не одлуче да наставе путовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана