Migranti odbili pomoć zbog krsta na paketima

Agencije
Migranti odbili pomoć zbog krsta na paketima

Đevđelija - Šokantan snimak sa makedonske granice osvanuo je na "Jutjubu", a na njemu se vidi kako vidno iscrpljeni, gladni i žedni migranti, koji su došli iz ratom zahvaćenih islamskih zemalja, izričito odbijaju pakete pomoći i to samo zato što se na njima nalazi logo Crvenog krsta.

Na snimku se vidi kako velika grupa migranata, među kojima ima dosta djece i beba stoji iza žičane ograde dok pada kiša, a onda momenat kada im prilazi desetak makedonskih policajaca s paketima pomoći u ruci na kojima je vidno istaknut veliki crveni krst.

U momentu kada su uočili taj simbol migranti kreću glasno da negoduju, zvižde, urliču i odmahuju rukama i policajcima stavljaju do znanja da, iako im je preko potrebna, oni tu pomoć ne žele da prihvate. Kako se može pretpostaviti, njima smeta krst zato što je simbol hrišćanstva.

U nastavku snimak se vide zbunjeni makedonski policajci kako ih unezvereno gledaju i ipak opet pokušavaju da im se približe i dodaju pakete.

Međutim, u momentu kada urlici i zvižduci bijesnih migranata postaju sve glasniji, policajci se okreću i praćeni povicima: "No, no" vraćaju pomoć humanitarne organizacije nazad u automobile.

Snimak je za kratko vrijeme vidio veliki broj ljudi, a stručnjaci su istakli da je ovaj slučaj interesantan pokazatelj volje i raspoloženja muslimanskog migrantskog talasa da se uklopi u zapadno društvo i prihvati multikulturalne norme koje bi trebalo da vladaju u Evropskoj uniji, prenose mediji.

Prema procjenama UNHCR-a i Crvenog krsta iz Đevđelije, ka prelazu Tabanovce juče je transportovano oko 3.000 migranata. Iz željezničke stanice u Đevđeliji saopšteno je da je u pravcu Tabanovaca krenuo vanredni voz sa 700 i redovni sa 500 migranata.

Ostali čekaju da budu evidentirani u prihvatnom centru u Đevđeliji nakon čega će vozovima i autobusima biti usmjereni ka sjeveru Makedonije. Grčka policija propušta periodično u Makedoniju ulazak migranata u grupama do stotinu osoba. Stanje na granici je normalno i pod potpunom kontrolom specijalnih policijskih snaga i vojske Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana