Mesić: Na Balkanu živimo u atmosferi produženog hladnog rata

Tanjug
Mesić: Na Balkanu živimo u atmosferi produženog hladnog rata

Priština - Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u Prištini je, nakon sastanka sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem kojeg je nazvao "vječnim prijateljem", učestvovao na konferenciji o kulturi i miru na Zapadnom Balkanu, gdje je kazao da na Balkanu "živimo u atmosferi produženog hladnog rata".

"Mogu da ocijenim da se na Balkanu na političkoj sceni u pozitivnom smislu ništa nije promjenilo. Živimo u atmosferi produženog hladnog rata. Evropa tone u vrtlog populizma", kazao je Mesić na dvodnevnoj konferenciji koja je u subotu počela u Prištini.


RTK2 navodi da je uvodnu riječ na konferenciji imao predsjednik Svjetske federacije mira Tomas Volš, a pored Mesića učestvovali su i bivši predsjednik Albanije Alfred Moisiu, bivši kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i poslanik u kosovskoj skupštini Slobodan Petrović.

Kosovski premijer Haradinaj sastao se juče sa Mesićem i obećao je da "ni u jednom trenutku neće ostaviti same" pripadnike "male hrvatske zajednice", a Mesić je uzvratio da je prijateljstvo sa Haradinajem "večno".

"Biću blizu njih", rekao je Haradinaj Mesiću, misleći na pripafnike hrvatske manjine na Kosovu.

RTK2 je prenijo da je Haradinaj "istakao snažnu podršku koju je predcjednik Mesić dao Kosovu i njegovom narodu, u svim fazama, od mirovnog pokreta ''90-ih do oslobodilačkog rata i puta zemlje ka nezavisnosti, pa sve do danas".

"Primjer puta Hrvatske ka članstvu u EU i NATO je dobar primjer, na koji treba da se oslanja Kosovo u svojoj evroatlantskoj agendi", rekao je Haradinaj.

Navodi se da je Mesić čestitao Haradinaju na izboru "izražavajući mu najbolje želje, za njega i narod Kosova, na evroatlantskom putu".

Bivši hrvatski predsjednik kazao je da su "političke funkcije prolazne, ali da će prijateljstvo sa Ramušom Haradinajem i narodom Kosova biti vječni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana