Mej: Spriječiti uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu

Tanjug
Mej: Spriječiti uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu

Skoplje - Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas u Skoplju da je važno da se spriječi uticaj Rusije u Evropi i u zemljama Zapadnog Balkana.

“Rusija pokušava da utiče na evropske zemlje i zemlje Zapadnog Balkana, zloupotrebom informacija, sajber napadima i propagandom. Važno je da se ujedinimo protiv Rusije, a podrška Makedonije i drugih zemalja od velikog je značaja za nas”, rekla je Mej, koja je poslije Samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji doputovala u zvaničnu posjetu Skoplju.

Britanska premijerka je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Makedonije Zoranom Zaevim istakla da će na samitu u Londonu, kao i na samitu u Sofiji, glavna tema biti bezbjednost regiona i ruski uticaj na njega, prenijela je agencija Makfaks.

Ona je dodala da Britanija u potpunosti podržava Makedoniju u rješavanju spora oko imena sa Grčkom i dodala da je brzo rješenje više nego potrebno.

“Sukobi iz prošlosti znaju ponekad da budu teški i nerješivi, ali jednom zasvagda moramo da se suočimo sa njima. Uz dobru volju svi možemo da napredujemo”, poručila je Mej.

Ona je dodala da je Britanija donijela odluku da bude domaćin ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu u julu u okviru Berlinskog procesa u cilju podsticanja pozitivnog rasta, navodi MIA.

Prema njenim riječima, u fokusu predstojećeg samita su poboljšanje ekonomske stabilnosti, unapređenje bolje političke saradnje i prevazilaženje pitanja naslijeđa koji proističu iz sukoba tokom protekle tri decenije.

“Vaša zemlja je integralni dio Evrope. I znamo da je snažan, stabilan i prosperitetan region Zapadnog Balkana od koristi za sve evropske zemlje. Naše prijateljstvo i naš odnos će nastaviti da se produbljuju”, poručila je Mej.

Zaev je rekao da današnja posjeta britanske premijerke Makedoniji potvrđuje da Britanija ostaje posvećena i angažovana u napretku Zapadnog Balkana i da će se na samitu u Londonu ponovo potvrditi pozitivni instrumenti saradnje na Zapadnom Balkanu u oblasti ekonomije, saobraćaja, bezbjednosti i integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana