Matija Bećković: Crnogorci poništili sami sebe

Agencije
Matija Bećković: Crnogorci poništili sami sebe

Podgorica - Akademik Matija Bećković rekao je u petak da su Crnogorci poništili sami sebe usvajanjem rezolucije u Skupštini Crne Gore kojom su proglašene ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

- Crnogorci su prva nacija bez đeda - rekao je Bećković, dodajući da nije iznenađen zbog ovakve odluke Skupštine Crne Gore.

Komentarišući dio rezolucije koji se odnosi na Srpsku pravoslavnu crkvu i tumačenja da je naredni potez otimanje imovine jedine kanonske Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Bećković kaže da ne isključuje i tu mogućnost.

- Oni su prevazišli sva očekivanja onim što su do sada uradili, tako da ne bi bilo čudo da se i to desi - smatra Bećković.

On navodi da se može očekivati da crnogorska vlast revidira i neke druge istorijske događaje.

- Poništiti sve iz prošlosti i krenuti ispočetka - kaže Bećković.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su u četvrtak kasno uveče rezoluciju kojom se proglašavaju ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji.

Podsjetimo, rezoluciju protiv odluka iz 1918. godine, o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbije, tražili su poslanici vladajućeg DPS-a.

U glasanju je učestvovao 61 poslanik, 46 je bilo za, 15 protiv, a nije bilo uzdržanih.

Tokom višečasovne debate koja je prethodila glasanju, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin je kazao da je “rezolucija usmjerena protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji”.

- Sazrelo je vrijeme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet. Sviđalo se to nekome ili ne, cio svijet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Njemačke zove Nijemcima, a državljane Francuske Francuzima. Vrijeme je da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas cio svijet prepoznaje - rekao je Pažin.

Linta: Odluka antisrpska

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta najoštrije je kao antisrpsku ocijenio odluku Skupštine Crne Gore da usvoji rezoluciju kojom se odluke Podgoričke skupštine o ujedinjenju Crne Gore sa Srbijom iz 1918. godine proglašavaju ništavnim.

- U pitanju je jedna u nizu brutalnih provokacija režima predsednika Mila Đukanovića prema srpskom narodu i Srbiji. Nažalost, u Crnoj Gori je na delu potpuno falsifikovanje istorije sa ciljem daljeg udaljavanja i produbljivanja podela između srpskog i crnogorskog naroda - istakao je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana