Markovina: Strazbur izbio adut iz ruku desničara

Srna
Markovina: Strazbur izbio adut iz ruku desničara

Zagreb - Desnica u Hrvatskoj ostala je bez zaštite Evropskog parlamenta, čija nova rezolucija poziva na zabranu svih neofašističkih i drugih grupa koje podstiču nasilje, navodi hrvatski istoričar Dragan Markovina.

Evropski poslanici rezolucijom traže da se države članice i fudbalski savezi suprotstave fašizmu, rasizmu i ksenofobiji na stadionima osuđivanjem i kažnjavanjem odgovornih, te promocijom pozitivnih obrazovnih aktivnosti.

Evropski parlament duboko je zabrinut zbog sve češćih pokušaja predstavljanja fašizma, rasizma, ksenofobije i drugih oblika netolerancije u EU kao normalnih pojava.

U rezoluciji se izražava zabrinutost zbog toga što se u nekim državama članicama govori o tajnim dogovorima političkih vođa, stranaka i pravosuđa sa neofašistima i neonacistima.

Do sada su se u Hrvatskoj često pozivali na evropske stavove o osudi svih nedemokratskih režima - fašističkih i komunističkih. Međutim, sada je taj adut izbijen iz ruku hrvatskih desničara.

Markovina upozorava da sve što je navedeno u rezoluciji predstavlja dobro poznatu stvarnost Hrvatske, od fašizma i ksenofobije na stadionima, preko širenja mržnje putem nekih medija i društvenih mreža, do otvorene glorifikacije nacističkog ustaškog pokreta.

"Čak nam nisu nepoznati i razgovori o značenju i dopustivosti ustaškog pozdrava u javnom prostoru, kao ni nepoštovanje domaćeg pravnog poretka, tačnije ustavne odredbe da je Hrvatska nastala na temeljima antifašističke borbe i odlukama ZAVNOH-a", navodi Markovina.

Hrvatski istoričar, ipak, procjenjuje da će ova rezolucija ostati mrtvo slovo na papiru bez konkretnih efekata u evropskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

On navodi da vladajuće, uglavnom konzervativne stranke, nemaju hrabrosti, a sve manje i želje da se suprotstave radikalnoj desnici.

"Kada je riječ o Hrvatskoj, jasno je da ova rezolucija konačno jasno ističe da sve političke stranke i udruženja koji se simbolično i sadržajno pozivaju na nasljeđe ustaškog pokreta nisu dopustivi", kaže Markovina, a prenose hrvatski portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana