Марковина: Стразбур избио адут из руку десничара

Срна
Марковина: Стразбур избио адут из руку десничара

Загреб - Десница у Хрватској остала је без заштите Европског парламента, чија нова резолуција позива на забрану свих неофашистичких и других група које подстичу насиље, наводи хрватски историчар Драган Марковина.

Европски посланици резолуцијом траже да се државе чланице и фудбалски савези супротставе фашизму, расизму и ксенофобији на стадионима осуђивањем и кажњавањем одговорних, те промоцијом позитивних образовних активности.

Европски парламент дубоко је забринут због све чешћих покушаја представљања фашизма, расизма, ксенофобије и других облика нетолеранције у ЕУ као нормалних појава.

У резолуцији се изражава забринутост због тога што се у неким државама чланицама говори о тајним договорима политичких вођа, странака и правосуђа са неофашистима и неонацистима.

До сада су се у Хрватској често позивали на европске ставове о осуди свих недемократских режима - фашистичких и комунистичких. Међутим, сада је тај адут избијен из руку хрватских десничара.

Марковина упозорава да све што је наведено у резолуцији представља добро познату стварност Хрватске, од фашизма и ксенофобије на стадионима, преко ширења мржње путем неких медија и друштвених мрежа, до отворене глорификације нацистичког усташког покрета.

"Чак нам нису непознати и разговори о значењу и допустивости усташког поздрава у јавном простору, као ни непоштовање домаћег правног поретка, тачније уставне одредбе да је Хрватска настала на темељима антифашистичке борбе и одлукама ЗАВНОХ-а", наводи Марковина.

Хрватски историчар, ипак, процјењује да ће ова резолуција остати мртво слово на папиру без конкретних ефеката у европским земљама, па тако и у Хрватској.

Он наводи да владајуће, углавном конзервативне странке, немају храбрости, а све мање и жеље да се супротставе радикалној десници.

"Када је ријеч о Хрватској, јасно је да ова резолуција коначно јасно истиче да све политичке странке и удружења који се симболично и садржајно позивају на насљеђе усташког покрета нису допустиви", каже Марковина, а преносе хрватски портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана