Markovina: Likovanje nad etničkim čišćenjem Srba

Srna
Markovina: Likovanje nad etničkim čišćenjem Srba

Zagreb - Hrvatski istoričar Dragan Markovina smatra da skandali u Jasenovcu i Splitu sa postavljanjem ustaških obilježja predstavljaju likovanje nad etničkim čišćenjem Srba.

Riječ je o ciničnom likovanju nad etničkim čišćenjem, koje predstavlja jednu od posljedica proteklog rata, navodi Markovina u komentaru koji prenose hrvatski portali.


U Jasenovcu je to likovanje na nekom opštem nivou, a u Splitu je riječ o likovanju nad konkretnom situacijom, odnosno o obilježavanju mjesta sa koga su Srbi izbacivani iz svojih stanova devedesetih godina.

Spomenik hosovcima u Splitu podignut je u Ulici Ruđera Boškovića, odnosno upravo na lokaciji na kojoj su ti isti hosovci mnoge građane srpske nacionalnosti prisilno izbacili iz vlastitih stanova, napominje Markovina.

On smatra da ove "spomeničke akcije" ne predstavljaju ništa drugo, osim konačne legitimacije i legalizacije devedesetih godina i svih mogućih nepravdi koje su iz tog doba proizašle.

Iza spomenika hosovcima u Jasenovcu, na kome je upisan ustaški pozdrav "Za dom spremni", stoji lokalna vlast HDZ-a, a Markovina napominje da je u Splitu iza ustaških obilježja na spomeniku stajao gradonačelnik iz reda SDP-a.

Na taj način, upozorava Markovina, uspostavljeno je opšte saglasje da se cinizam isplati i da manjine i oštećeni u društvu treba da budu zahvalni za puku egzistenciju, te da je potrebno da se okanu iluzija da će ih država zaštititi.

Pošto mladi ljudi ne poznaju istorijske činjenice, većina njih je nekritički stala uz dominantne ideje nacionalizma, istorijskog revizionizma, klerikalizma i dubinskog prezira prema svim manjinama, posebno prema Srbima, navodi hrvatski istoričar.

Markovina smatra da je za prevladavanje takvog stanja potreban dugoročan rad u "paralelnom društvu".

Tačnije, samo izgradnja paralelnih i nezavisnih obrazovnih i medijskih institucija u Hrvatskoj, zajedno sa djelovanjem unutar službenih institucija i zauzimanje političkog prostora mogu donijeti nekakvu promjenu, i to tek na duže staze - ocjenjuje Markovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana